Хрватска је од Србије тражила паре да не би кочила  отварање поглавља и пут наше земље у ЕУ. Наиме, Хрватска је тражила да се у преговоре ЕУ са Србијом уврсти питање исплате ратне одштете, што је поставила и као услов за отварање поглавља.

Ипак, од тога се јуче одустало јер су европски званичници одбијали да се то билатерално питање Београда и Загреба уопште разматра на путу Србије ка ЕУ.

– Званичници у Бриселу били су бесни кад су чули нови услов Загреба. Питања репарације нема нигде у европском праву и оно се евентуално може појавити у споразуму две земље о прекиду рата. Хрвати су тражили да се обештете жртве рата и реши питање несталих. Није се наводила конкретна сума – тврди извор листа.

Словачка, која председава ЕО од 1. јула, јуче је водила интензивне разговоре с хрватским дипломатама од којих је тражила сагласност за усвајање заједничке преговарачке позиције ЕУ, што је претпоследњи корак ка отварању поглавља 23 и 24.

Током јучерашњег дана Хрватска је под притиском дала зелено светло за отварање, што је и потврдио Јоханес Хан.

Хрвати су прво инсистирали на пуној сарадњи са Хагом, већем праву хрватске мањине, па су од тога лагано одустајали. На крају су тражили репарацију, али то њихово одустајање неће бити бесплатно. Сигурно ће тражити нешто заузврат – сматра саговорник.

Без икаквих даљих условљавања сагласност ће данас дати и Велика Британија.

 

 

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here