Најновији напад на Србе у Хрватској, догодио се у малом месту Морполачи код Бенковца, када је на Сабор Срба код крста у овом месту дошло више десетина Хрвата са шаховницама на мајицама, а неки од њих су носили и црвене капе са усташким словом “У”.

Они су затим напали српско становништво, гађали их каменицама и узвикивали: “Заклаћемо четнике!” и „Срби, марш из Хрватске!”.
Kако сазнаје наш лист, напад се догодио 1. августа 2016. године током наступа српске певачице Габријеле Пејчев, а планирано је да наступе и група „Kорени“ и певач Миле Делија.

Морполача је место у Далмацији 20 км удаљено од Бенковца и већински је насељено српским становништвом. Прошле године је у њему подигнут велики православни крст висок преко 6 метара, а планирано је и да се сагради храм Светом Василију Острошком. Према попису из 1991. године, у Морполачи је живело око 400 становника, а сада тамо живи једва 40 људи.

Један од организатора скупа, М. М. (54), каже за „Ало!” да је српска прослава била на време најављена свим државним органима и да су биле предузете све безбедносне мере

– Није било никаквих назнака да би могло доћи до напада. Све је било мирно, а онда се ођедном појавила група људи обучена у шаховнице, са усташким сиболима. Почели су да нас терају из Хрватске, летеле су и каменице, а све време су викали: „Срби, марш из Хрватске!” – каже нам он.
Према његовим речима, полиција је одмах наредила да се прекине прослава иако нико од организатора или људи није одговарао на нападе.

– Док су нас гађали и узвикивали, полиција је све то мирно гледала и није ништа предузела, само су ођедном дошли до организатора и рекли да се скуп мора прекинути – каже наш саговорник.

Певачива Габријела Пејчев имала је заказан наступ то вече у Морполачи и баш када је требало да запева, догодио се напад.

– Престравили смо се, били смо јако уплашени. Било нас је страх шта ће се десити. Увек се уплашимо када је нека фрка на наступу, јер смо у другој држави и не знамо како ствари функционишу. Било је неколико момака који су били упали ту, а људи који су славили су Срби. Неколико момака Хрвата је прекинуло свирку, али се после све смирило – каже Габријела Пејчев за „Ало!”.

Занимљиво је и то да су се Хрвати који су прекинули скуп Срба јавно хвалили и постављали слике на друштвеној мрежи Фејсбук, а један од коментара био је: „Акција је успела. Побегли су”.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here