– Из љубави према Богу свому хрватском народу цео се свој живот јуначки борио за националну слободу и неовисност Хрватске. А борио се и против безбожног комунизма, највећег зла које је снашло људски род. Баш зато га ословљавамо као Слугу Домовине – каже Влада Владић, аутор књиге о Вјекославу Максу Лубурићу, кољачу и заповеднику логора Јасеновац.

О постојању књиге „Слуга домовине: Живот хрватског витеза Вијекослава, Макса Лубурића“ хрватска јавност је сазнала из дописа који су посланици Сабора Милорад Пуповац и Вељко Кајтази, као и Огњен Краус, председник Јеврејске општине, и Фрањо Хабулин, председник Савеза антифашиста Хрватске, упутили пре месец дана хрватској председници Колинди Грабар Китаровић у којем упозоравају на алармантно ширење ревизионизма. Одговор до данас нису добили.

Владо Владић је теолог и филозоф који је предавао на Факултету Дружбе Исусове у Загребу.

– У светлу стално навирућих чињеница на видело излазе механизми којима су ратни и миродобни злочинци комунисти себе прометнули у ослободитеље, а на жртве су се набацивали као да су разбојници. Класичан пример је настрано изокретање правде и историје и живота генерала Вјекослава Макса Лубурића – тврди аутор књиге, који кољача из Јасеновца представља као „генерала Дрињанина и хрватског витеза“.

Лубурић спада у ред најкрвавијих усташких злочинаца, а јединице којима је заповедао извршиле су бројне злочине. Био је и заповедик свих логора у такозваној НДХ, а из Хрватске је побегао и убијен је у атентату у Шпанији.

Најављено је да ће књига о Лубурићу бити представљена у неколико цркава широм Хрватске, иако је Лубурићев син одбио да сарађује на њој, поручивши аутору да се срами оца због злочина у Јасеновцу.

У писму упућеном хрватској председници се каже да је ревизионизам све „израженији, а забрињава да уз Католичку цркву и поједине јединице локалне самоуправе и бранитељска удружења у томе учествују“.

Аутори писма подсећају да су Аустрија и Немачка учиниле све да се тако нешто не догађа и траже да се безрезервно осуди ширење мржње према жртвама и ширење неистине о НДХ.

– А разлози због којих смо се обратили председници нижу се и даље – кажу аутори. – Тако је у Шибенику представљена књига Игора Вукића у којој се негира геноцид и масовни ратни злочини у Јасеновцу.

У целој тој неславној причи о покушајима фалсификовања историје најжалосније је што и државне институције подупиру оне који отворено шире мржњу и врше агресивни ревизионизам.

НЕГИРАЊЕ ГНУСНИХ ЗЛОЧИНА

– Умањује се број жртава и негира се да су ти злочини почињени у НДХ као и сама НДХ, заснована на расним законима. Уместо да председница, Влада, Сабор, судови и полиција осуде такве догађаје, њихови представници и сами знају учествовати у њима – тврде аутори писма.

novosti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here