Председник СРЈ спреман је да преговара ако се зауставе напади НАТО на СРЈ, изјавио руски премијер Јевгениј Примаков после вишечасовних разговора у Београду. Руски премијер је потом отпутовао у Бон.

Немачки канцелар Герхард Шредер оцијенио да предлози које је образложио Примаков нису основа за постизање решења за Косово и Метохију. Министар иностраних послова Њемачке Јошка Фишер заказао је за 1. април у Петерсбергу крај Бона конференцију о актуелној ситуацији на Балкану. Поред шефова дипломатија Њемачке, Финске и Аустрије, позвани су и министри из Македоније, Мађарске, Босне и Херцеговине, Албаније, Бугарске, Румуније, Хрватске и Словеније.

Предсједник Борис Јељцин је у годишњем обраћању федералном парламенту рекао да се не смије дозволити да Русија буде увучена у било какав рат. Начелник Генералштаба руске војске Анатолиј Квашњин изјавио је да се за сада не разматра упућивање у Југославију руских војних савјетника.

Амерички предсједник Бил Клинтон изјавио да се операција НАТО у СРЈ наставља на „проширени спектар циљева“ укључујући и положаје војске и полиције на Косову и Метохији.

Бивши начелник Генералштаба француске армије генерал Ги Мери оцијенио је агресију НАТО-а у Југославији као „глупост“.

Тадашњи политички представник терористичке ОВК, Хашим Тачи, одбацио је сваки „компромис“ са југословенским предсједником. Руски војни и дипломатски извори изјавили да је Хашим Тачи позвао терористичку ОВК да започне офанзиву која би представљала подршку ваздушним ударима НАТО.

У СРЈ основани Ратни војни судови и Ратни војни тужиоци. Репортер француске новинске агенције АФП је посјетио приштински спортски стадион и видио да је установа празна и да је трава у стадиону нетакнута, што је порекло тврдњу НАТО-а да је стадион претворен у концентрациони логор и да се тамо држи 100.000 Албанаца.

Уништени су сви објекти од виталног значаја фабрике „Слобода“ у Чачку.

ПРИНЦИП

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here