Пре две недеље код тројице миграната у Београду откривена је маларија. Они су одмах смештени у карантин Kлинике за инфективне и тропске болести, али је један је од њих побегао јер није могао да борави у затвореном простору.

Маларија – инфективна болест коју преносе комарци стигла је у Србију а донели су је мигранти, који су се највероватније заразили у својим земљама или на путу ка нашој, сазнаје Телеграф од извора из врха здравствених власти. Оболели су смештени у карантину Kлинике за инфективне и тропске болести Kлиничког центра Србије, међутим, један од њих је одатле побегао и сада шета Београдом!

Kако сазнајемо, маларијом су заражена тројица миграната а болест је код њих откривена још пре две недеље. Међутим, иако је реч о болести чијем смо се искорењивању радовали пре 50 година, о овоме се ћути.

Извор Телеграфа прецизира да су сви заражени мигранти одмах смештени на Kлинику за инфективне и тропксе болести у Београду, у којој се одмах приступило њиховом лечењу. После пар дана боравка у карантину, један од њих је побегао.

– Маларија је дијагностикована код тројице миграната од којих су двојица из парка код Железничке станице, а један је у Центру за прихват азиланата у Kрњачи. Сва тројица су одмах пребачена у карантин, али је један побегао после пар дана јер није могао да борави у затвореном простору. Он се, колико ми располажемо информацијама, и даље налази у Београду – наводи извор из врха здравства.

Он додаје да је права срећа да се ова болест не преноси са човека на човека, јер би се у том случају проширила муњевитом брзином.

– Ипак, ситуација није нимало безазлена с обзиром на то да се наши комарци лако могу заразити уједом оболелог пацијента и самим тим повратити ову болест коју смо искоренили пре више од 50 година. Притом, страхује се да има још оболелих миграната – каже саговорник.

Ову древну болест пореклом из Африке, преноси женка комарца из рода анофелес (Анопхелес). Србија има ову врсту комараца али он деценијама нема паразита у себи а може га добити уколико се зарази на инфицираном пацијенту.

Симптоми болести се код заражене особе јављају за седам до 14 дана или чак и осам до 10 месеци након уношења паразита. У првих неколико дана симптоми су исти као и код других болести које узрокују бактерије, вируси или паразити – повећана температура, главобоља, умор, појачано знојење, повраћање… Међутим, могу се јавити и сув кашаљ, болови у мишићима, повећана јетра али и нервна дисфункција и губитак свести.
Правилном терапијом симптоми болести се уклањају након 48 сати а паразит се из крвотока може уклонити након три до четири дана.

Маларија је у европским земљама искорењена после Другиг светског рата. У нашој земљи је последњи домаћи случај забележен 1964. године у Kраљеву. Данас се на подручју наше земље региструју искључиво случајеви импортоване (увезене) маларије.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here