Kандидаткиња Демократске партије за председницу САД Хилари Kлинтон изјавила је данас да су руске обавештајне службе хаковале компјутере Демократског националног комитета (ДНЦ) и оптужила својег републиканског супарника Доналда Трампа да показује да подржава руског председника Владимира Путина.

– Знамо да су руске обавештајне службе хаковале ДНЦ и знамо да су обезбедиле да доста тих мејлова буде објављено и знамо да је Доналд Трамп показао веома забрињавајућу спремност да стане уз Путина, да подржи Путина – казала је Kлинтонова у интервјуу за „Фокс њуз сандеј“, а пренео Ројтерс.

На питање да ли верује да Путин жели да Трамп победи на изборима за Белу кућу, Kлинтонова је рекла да не жели да доноси исхитрене закључке.

– Али, мислим да када се погледају чињенице, покрећу се озбиљна питања о руском мешању у наше изборе, у нашу демократију – рекла је бивша државна секретарка САД.

Она је нагласила да „САД неће толерисати то ни од једне земље, а посебно од оне која се сматра супарничком“.

– Трамп то и охрабрује и хвали Путина, упркос нечему што изгледа као намера да се утиче на изборе, што мислим да покреће питања националне безбедности – навела је Kлинтонова.

Ројтерс подсећа да је Трамп хвалио Путина, рекавши да је снажнији лидер од председника САД Барака Обаме, а прошле недеље је позвао Русију да ископа на десетине хиљада мејлова који су, како је рекао, „нестали“ из времена док је Kлинтонова била на челу Стејт департмента.

САД нису јавно оптужили Русију да је одговорна за упад у рачунаре Демократске странке.

Са друге стране стручњаци за безбедност на интернету и амерички званичници изразили су уверење да је Русија припремила објављивање преписке како би утицала на резултат председничких избора 8. новембра.

Трамп је раније похвалио Путина, наводећи да је јачи лидер од америчког председника Барака Обаме.

Он је прошле седмице позвао Русију да пронађе више десетина „несталих“ електронских порука из времена када је Kлинтонова била амерички државни секретар.

– Русијо, уколико слушаш, надам се да ћеш моћи да пронађеш 30.000 „несталих“ порука – казао је Трамп.

Он је касније појаснио да је био „саркастичан“ у својим коментарима, који су изазвали забринутост и критике међу обавештајним стручњацима како Трамп тражи да страна влада шпијунира Американце.

Блиц, Срна, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here