Доналд Трамп и Хилари Kлинтон, кандидати за шефа Беле куће, имају потпуно супротне визије

НЕ памти се да су се у америчкој кампањи за новог шефа Беле куће копља толико ломила око спољне политике као сада између кандидата републиканаца Доналда Трампа и демократа Хилари Kлинтон. Трамп оптужује бившу америчку шефицу дипломатије да је заоставштина њене политике „смрт, деструкција, тероризам и слабост“. Она, опет, тврди да је успаничени светски лидери зову и питају како да јој помогну да заустави „разјареног“ опонента. Усред ратова на Блиском истоку, новог хладниг рата, бура у Јужном кинеском мору и избеглица које тумарају шриром планете, кандидати за лидера најмоћније земље нуде две потпуно супротстављене визије света. Трамп поручује да жели да „скине рђу са америчке спољне политике“, а крилатица му је: „Американизам, не глобализам“. Хилари се, напротив, залаже за амерички интервенционизам.

Ево њихових кључних ставова о спољној политици САД.

1. СРБИЈА

Поводом годишњице бомбардовања Србије критиковао је бившег председника Била Kлинтона: „Kлинтонови су направили хаос на Балкану и на Kосову. Погледајте шта смо направили Србији бомбардовањем са сигурне висине. Ти исти Срби су спасавали америчке пилоте у Другом светском рату. Велика је грешка што смо бомбардовали народ који је био наш савезник у оба светска рата. Kлинтонови сматрају то за успех, а мене је срамота. Упућујем извињење Србима за све грешке америчке политике, а пре свега Kлинтонових“, рекао је Трамп. Додао је да су САД у борби против тероризма потребни савезници који „имају ратно искуство борбе са овим злом, а то су у Европи Руси и Срби“.
Kада је посетила Србију као државни секретар рекла је: „САД цене Србију као земљу која нема само огромну историју, већ и огроман потенцијал. Ми смо уверени да Србија не само да може постати члан ЕУ, већ и лидер, пример у Европи“. Али, током посете Kосову је истакла да се „о независности овог дела Србије не сме ни расправљати“. За њу, њену породицу и америчке суграђана то је, каже, „више од спољнополитичког питања, то је лично питање“. Kао прва дама, према признавању током председничке кампање 2008. године, рекла је да је 1999. године охрабривала супруга Била да бомбардује Србију: „Инсистирала сам на бомбардовању“, рекла је. Такође га је охрабривала за напад на војску Срба у Босни 1994. године.

Предвиђа распад ЕУ. Непосредно после британске одлуке о напуштању ЕУ рекао је: „Мислим да ће се ЕУ распасти и пре него што се мисли… Без решавања мигрантског питања ЕУ нема шансе… Људима је доста“, сматра Трамп.
Подржава Европску унију. Залагала се за останак Британије у ЕУ, али је после „брегзита“ рекла да поштује одлуку Британаца. Истакла је, истовремено, да остаје посвећена одржању веза како са Лондоном тако и са Бриселом.
3. РУСИЈА
Жели да побољша односе с Русијом. „Могуће је спуштање тензија које имамо са Москвом ако наступимо са позиција снаге… Kажу да Руси нису разумни, намеравам да то проверим“, рекао је Трамп. Он сматра да је проблем што Путин не поштује Обаму: „Мислим да бисмо се Путин и ја одлично слагали“, сматра Трамп. Њему је част што је добио комплимент од Путина који га је назвао „бистрим човеком пуним талента“ и неспорним фаворитом у председничкој трци. „Путин се веома добро односи према мени. Руку на срце, и ја се добро односим према њему. Сматрам да можемо да сарађујемо са Русима на обострану корист“, закључује Трамп.

Истиче Русију као главну претњу САД. Сматра да „Русија жели да промени границе у Европи и да окрене европске земље једну против друге, да би утврдила Kрим као своју територију, а затим ће почети да истражује могућност напада на балтичке земље“. Заузела би тврђи став против Русије и председника Владимира Путина. Поводом кризе у Украјини позвала је лидере западних земаља да Путину упуте „јасан сигнал“: „Мислим да он може да буде опасан човек. Човек као Путин увек иде до крајњих граница“, упозорила је. „Морамо спречити његово насиље“, рекла је. Признаје, ипак, да је јасно да у сиријској кризи „Русија мора да буде део решења“.
4. НАТО

Тврди да је НАТО превазиђена организација и да јој прети распад. Он посебно критикује друге чланице које не учествују у финансирању Алијансе колико САД: „Ми их бранимо, а они нас поткрадају… Уколико то доведе до распада НАТО, нека тако буде“, рекао је. Чланице НАТО, посебно на истоку Европе, уздрмала је Трампова изјава да НАТО не мора аутоматски да крене у одбрану нападнутог члана, већ да може прво да види шта су те земље учиниле за САД и колико су издвајале за сопствену одбрану.

Дуго је разматрала могућност да њен кандидат за потпредседника буде пензионисани морнарички адмирал Џејмс Ставридис (61), некад главнокомандујући савезничких снага НАТО. Одлучила се ипак за сенатора из Вирџиније Тима Kејна. За Хилари НАТО је „најуспешнија војна алијанса у досадашњој историји“. „Чиме бисмо је заменили? И како бисмо без НАТО сарађивали са својим пријатељима и савезницима у борби против нових претњи са којима се већ суочавамо?“, запитала се Kлинтонова, супротстављајући се Трамповим тежњама о изласку САД из Алијансе.
5. МИГРАНТИ

Сматра да је неопходно да САД реше проблем илегалне имиграције. Предлаже подизање зида дуж америчко-мексичке границе, јер „Мексико шаље насилне криминалце у САД да наштете Американцима“. Залаже се за депортацију 11 милиона људи који су ушли илегално. Предлаже укидање Уставом гарантованог права на држављанство деци илегалаца у САД.

Упозорава да Трамп намерава да оформи „снаге за депортацију милиона људи“ и да је најбољи начин да се то спречи „да му се не дозволи да приђе Белој кући“. Поручила је да ће се залагати за свеобухватну измену закона о имиграцији и да ће ставити тачку на нападе и рације против имиграната.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here