Right side front view medium shot at a Russian made Hind Mi-24 helicopter from the Army Test and Evaluation Center, Threat Support Activity, Las Vegas, Nevada, taxis back after providing simulated hostile threats to Search and Rescue operations, during Desert Rescue. Desert Rescue is a Joint Service Combat Search and Rescue (CSAR), exercise designed to fully integrate planning and execution of both immediate and dedicated missions.

Два руска војна пилота инструктора погинула су пошто су џихадисти Исламске државе оборили хеликоптер у близини сириjског града Палмире, саопштило је руско Министарство одбране.

Хеликоптер је учествовао у нападу на терористе у офанзиви на захтев званичног Дамаска, пренео је РТ.

Како се наводи у саопштењу, руски војни пилоти инструктори Јевгениј Долгин и Рифагат Кабибулин 8. јула летели су у провинцији Хомс у сиријском хеликоптеру Ми-25 (верзија Ми-24 за инострано тржиште), који је био пун муниције.

Посада је примила захтев од од сиријске војне команде да помогне у операцији спречавања напредовање терориста. Главни пилот Рифагат Кабибулин одлучио је да нападне терористе, истиче се у саопштењу Министарства одбране.

Министарство одбране нагласило је да су „због веште акције посаде хеликоптера, терористи одбачени и да је њихов напад осујећен“. Ипак, како се додаје, хеликоптер је оборен у покушају да се окрене назад ка бази.

Пошто су потрошили муницију, пилоти су одлучили да крену назад ка бази. У тренутку када су окретали летелицу, ракетом су их погодили терористи са земље. Ми-25 се потом срушио на територију коју контролише режим Башара ел Асада. Пилоти нису преживели, наводи Министарство одбране.

РТ подсећа да је број погинулих руских војника у Сирији порастао је на десет.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here