Тужилаштво Хашког трибунала затражило је данас од Владе Републике Србије да им достави потврду о смрти бившег председника Републике Српске Kрајине и хашког оптуженика Горана Хаџића

У документу достављеном Тањугу, Тужилаштво наводи да је добило кредибилне извештаје да је Хаџић преминуо 12. јула и да, с обзиром на те околности, не намерава да подноси жалбу на одлуку Суда о формалном окончању поступка против Хаџића од 17. јуна ове године.
Након што добије Хаџићеву умрлицу, Тужилаштво намерава да га проследи судском већу.
Хашки трибунал је 4. јуна 2004. године против Хаџића подигао оптужницу за ратне злочине и злочине против човечности, због протеривања и убијање Хрвата и лица не-српске националности на територији под контролом РСK од 1991. до 1993. Брзо после тога, он је нестао из свог стана у Новом Саду.
Ухапшен је 20. јула 2011. године као последњи хашки оптуженик у бекству.
Суђење Хаџићу, које је почело у октобру 2012, практично је било у прекиду од октобра 2014, када је утврђено да болује од тумора на мозгу који је немогуће оперисати.
Хаџић је у априлу 2015. године пуштен на привремену слободу ради лечења. Почетком априла 2016. већина у Расправном већу закључила је да он није способан за суђење и обуставила поступак на неодређено време.
Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here