ХАШКИ суд не дијели правду, већ проводи политичке одлуке, написао је Фредерик Хархоф, један од судаца на међународном трибуналу у Хаагу, у писму својим колегама. Садржај писма објавио је дански дневни лист БТ.

У писму се Хархоф посебно осврнуо на недавне ослобађајуће пресуде Анти Готовини, Младену Маркачу, Момчилу Перишићу, Франку Симатовићу и Јовици Станишићу. “То је противно свакој врсти правде”, написао је Хархоф реферирајући се на ослобађајућу пресуду хрватским генералима Готовини и Маркачу.

“Американац Мерон вршио притисак на суце да ослободе Готовину”

“Амерички предсједник Хашког суда Теодор Мерон вршио је притисак на своје колеге у случајевима Готовине и Перишића. Било му је јако стало да дође до ослобађајуће пресуде и имао је среће када је у задњи час успио наговорити остарјелог турског суца да промјени мишљење”, пише Хархоф.

“Остарјели турски судац” на којег се Данац позива је Мехмет Гунеy, 77-годишњак који је гласао да се Готовину и Маркача ослободи. Подсјећамо, до ослобађајуће пресуде хрватским генералима дошло се прегласавањем; троје судаца било је за (Мерон, Гунеy и Патрик Робинсон), а двоје против (Фаусто Покар и Кармел Агиус).

“Рецентне пресуде изазвале су код мене дубоку професионалну и моралну дилему, коју нисам до сада искусио. Најгора од свега је сумња да су неки моји колеге изложени политичком притиску. То сасвим мијења премису мога посла, који би требао служити принципима разума и правде”, пише Хархоф.

Притисак из САД-а и Израела?

У свом драматичном писму дански судац истиче да су хашки суци присиљени свјесно пуштати ратне злочинце на слободу. Као извор таквих притисака Хархофф је истакнуо предсједника суца, Американца Мерона, који је био шеф судског вијећа које је ослободило Готовину и Маркача.

“Чини се да се војни естаблишмент у моћним државама попут САД-а и Израела престрашио да се Хашки суд превише приближава највише рангираним војним дужносницима. Јесу ли израелски или амерички дужносници извршили притисак на америчког предсједника Хашког суда да промјени тијек судских поступака?”, пита се Хархоф у свом писму.

Извор: Индекс.хр

1 КОМЕНТАР

  1. Ko je mogao da natera „nezavisne“ sudije da oslobode zločince a kazne nevine, da ih čak i ubijaju i uništavaju dokaze o zločinima zaštićenih? Da li ste se tada zapitali gde su Vam čast, poštenje, moral i obraz, a gde profesionalna etika? Ko više da veruje u pravdu ovog gangsterskog suda samo za one koji su se gangsterima suprotstavili?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here