Први случај оболевања од грознице Западног Нила у Србији регистрован је овог викенда, а за два пацијента се раде испитивање, саопштено је из института Батут.

„Особа која је заражена вирусом Западног Нила смештена је на Институту за инфективне и тропске болести. Имамо и два случаја која се воде као сумња на грозницу Западног Нила“, рекао директор „Батута“ Драган Илић за РТС.

Илић је навео и да ће током дана бити дефинисано да ли се ради о два нова случаја обољења.

Kако је навео, из надзора који се ради над комарцима постоје подаци да постоје нове локације на којима је идентификован вирус код комараца.

„То говори о томе да на широј територији Србије имамо присуство вируса грознице Западног Нила, што дефинитивно говори о томе да је неопходно интензивно третирати комарце и предузимати мере да се заштитимо од убода комараца“, рекао је Илић.

Према његовим речима, важна је лична заштита, односно да се у вечерњим и раним јутарњим сатима не излази без дугих рукава и ногавица и да се постављају заштите на прозорима.

Такође, потребно је из дворишта уклонити места са стајаћом водом и избегавати локације поред бара и река у вечерњим сатима.

„Локалне самоуправе морају ставити међу своје приоритете и третман комараца. Имамо и податке да један број локалних самоуправа још увек то није урадио“, додао Илић.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here