Власти у Грчкој апеловале су на европске лидере да понуде подстицаје који ће подићи раст и помоћи да се прекине застој у преговорима између еврозоне и ММФ.

Подстицаји у наредним годинама, попут инвестиционих пакета, могли би да помогну у превазилажењу разлика и “проналажењу заједничких темеља који су неопходни за свеобухватно решење коме теже све стране”, изјавио је портпарол грчке владе Димитрис Цанакопулос, а преноси агенција Ројтерс.

Он је, како преноси агенција АФП, рекао и да би од лидера Европске уније овог месеца могло бити затражено да прискоче у помоћ како би се избегло кашњење у отплати грчкод дуга, ако пропадну преговори на министарском нивоу наредне недеље.

“Уколико се неспоразуми наставе, преговори би могли уследити на самиту ЕУ који се одржава 22-23. јуна”, изјавио је портпарол Цанакопулос новинарима.

“Нисмо спремни да само прихватамо све што нам предложе. Радимо на томе да на састанку министара финансија еврозоне, 15. јуна, постигнемо решење”, каже Цанакопулос, и додаје да је оптимистичан поводом исхода тог састанка.

Преговори о “планини” грчког дуга, који износи 179 одсто БДП-а, парализовани су месецима због неслагања ММФ-а и европских кредитора Атине.

Наиме, Европљани очекују да ће грчка економија остварити снажан раст и да ће влада у Атини остварити значајан суфицит у приходима у наредним годинама, што ће јој омогућити да смањи дуг.

ММФ је, међутим, мање оптимистичан, и сматра да је Атини потребно ублажавање терета дуга како би он постао одржив.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here