Градоначелник Загреба Милан Бандић на ванредној конференцији за новинаре саопштио је да је Други светски рат завршен, те да се он и његова коалиција залажу за заједништво.

Милан Бандић је позвао грађане да прошире ту вест и да се у складу с тим наставе да понашају.

Хрватски медији су обраћање Бандића најавили као ванредну конференцију за новинаре на којој је требало да објави „ексклузивну вест од велике важности за РХ“.

Уместо битне информације, Бандић је објавио да је Други светски рат званично завршен.

Он је одбио да одговара на питања новинара, рекавши да се ради о историјском дану, најважнијем дану, о прогласу.

„Поштујте институцију будућег премијера и загребачког градоначелника. Имате ту у просторији сокиће, крекере и прогласе“, рекао је Бандић.

„Ово радимо због оних који нас покушавају затуцати. Данас ћу прочитати проглас. Овим обавештамо све Хрвате. Други светски рат је завршен. Иако се чини да за објавом те очигледне истине нема потребе, хрватска стварност нас деманује из дана у дан. Позивамо све да одмах тако и почну да се понашају. Позивамо све да међу собом, једни другима, проширимо ту радосну вест – Други светски рат се завршио, и напокон кренимо напред, а не назад“, поручио је Бандић.

Напоменуо је да је о овоме размишљао последња три месеца да ли да направимо или не, и на крају одлучио, након саветовања с људима којима верујем, да то учини.

Додао је да је Други светски рат био антифашистички, без које Хрватске не би било, па ни Домовинског рата. Све то је завршено, рекао је Бандић и додао: „Моја коалиција заговара заједништво. Туђман у рату, Бандић у миру. Ја заговарам заједништво. Једини то могу направити у Хрватској. Својим радом, својом одлучношћу“.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here