Dva puta bio ranjavan, ali se nije povlačio. Posle emitovanja emisije o Spomenku na televiziji, dobio je ponudu jednog Srbina iz Pariza da dođe kod njega. Mladi Obilić je odlučno odbio i vezao svoju sudbinu za slobodu srpskog naroda

Na današnji dan 1993. sa nepunih 15 godina poginuo je Spomenko Gostić, najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske.

Rođen je 15. avgusta 1978. u Doboju. Osnovnu školu je pohađao u Maglaju, koju zbog izbijanja ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini nije završio. Vrlo mlad je ostao bez oca, a na samom početku rata i bez majke. Ostao je da živi sa bakom u rodnom selu Jovići na Ozrenu.

Spomenkovo rodno selo je bilo okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim stanovništvom, pa se ubrzo našlo na prvoj liniji fronta. Baka mu je poginula u granatiranju sela od strane tzv. Armije BiH. Ubrzo potom priključio se vojsci RS u odbrani svoje rodne grude. Sa konjskom zapregom raznosio je hranu i pod kišom metaka i granata izvlačio ranjenike sa položaja. Dva puta bio ranjavan, ali se nije povlačio. Posle emitovanja emisije o Spomenku na televiziji, dobio je ponudu jednog Srbina iz Pariza da dođe kod njega. Mladi Obilić je odlučno odbio i vezao svoju sudbinu za slobodu srpskog naroda. U martu 1993, došlo je do velike ofanzive muslimanskih snaga na srpske položaje na Ozrenu. U silovitom granatiranju, Spomenko Gostić je teško ranjen. Umro je 20. marta 1993. godine. Nakon Dejtonskog sporazuma, njegovo selo pripalo je Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dvadeset jednu godinu nakon smrti, 20. marta, 2014. godine građani Doboja su se odužili svom braniocu podignuvši mu spomenik u porti gradske crkve.

Večna ti slava i hvala!

(Izvor: Srpska istorija)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here