ПОЛИТИЧКИ аналитичар Владимир Гоати оценио је данас да је отворено залагање Демократске странке за улазак Србије у NATO „крупан заокрет“, јер је то питање на „врху игле“ у подељеној јавности Србије.

Поводом писма председника Демократске странке (ДС) Бојана Пајтића члановима ДС-а у коме се предлаже да се та странка отворено заложи за улазак Србије у NATO, реинтеграцију опозиционих странака европске оријентације у ДС и правно регулисање истополних бракова, Гоати је агенцији Бета рекао да ће заокрет у односу према NATO-у бити оштро дочекан у јавности.

„То тражење да се уђе у Североатлански пакт постепено ће постати део онога да уђете у ЕУ, али то још није постало. Тако да овај заокрет мислим да ће бити врло оштро дочекан у јавности и да ћемо се ту подсетити бомбардовања коме смо били сведоци 1999. године. Већи део јавности ће бити против“, казао је Гоати и оценио да такав захтев није нерационалан, јер је Србија окружена земљама чланицама те алијансе.

Он је казао да би став ДС-а био вероватно другачији да је Србија између Русије и Кине и Русије и Украјине.

„Очекујем салву критичких примедби на рачун господина Пајтића. Мислим да је он рекао нешто што ће логиком ствари доћи на дневни ред. Политичари, ако хоће да буду озбиљни, треба да предвиђају и да предводе“, рекао је Гоати.

Гоати је рекао да је формализација истополних бракова нешто што је тенденција у свету и оценио и да ће и тај корак бити на „нож дочекан“, али да то неће ослабити ДС.

Коментаришући могућност реинтеграције опозиционих странака европске оријентације изниклих из ДС-а, он је оценио да би то било јако добро, али није вероватно.

„Могуће је, али није вероватно, зато што су то људи који су се већ раздвојили… то су велики лични анимозитети. Они би евентуално могли да се договоре када би свако од њих могао да буде председник читаве проевропске демократске опозиције“, казао је Гоати.

Извор: Бета

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here