Бојана Новаковић, српска глумица која живи и ради у Холивуду, одговорила је певачици пореклом с Косова Дуа Липи на њен недавни статус који је објавила на друштвеним мрежама. Наиме, Липа је поставила мапу Велике Албаније назвавши је „аутохтоном“, а успут напала и светског гиганта „Епл“ јер Косово на једној од објављених мапа није одвојио као засебну државу од Србије.

Новаковићева се у одговору на Инстаграм сторију обратила Дуа Липи речима да је била замољена од стране неколико својих пријатеља да јој одговори пре неколико недеља.

Она је, како истиче, одлучила да се бура око објављивања прво стиша, па јој је одговорила данас.

„Прво, да решимо дилему око Епла. На њихову срамоту, они чак нису ни препознали Косово на својој мапи. Ни као провинцију, ни државу, нити као независну републику. То је проблем. Ако нема Косова, где су наши манастири, цркве и споменици? Где су твоји родитељи рођени? То је болно за све нас“, започела је одговор Новаковићева.

Она је Албанку разумела да жели своју државу представљену на мапи, али је то немогуће јер та држава није призната нигде.

„Свака мапа коју сам видела у последњој деценији имала је Албанију и Косово на себи. Немам ајфон и, као већи део света не гледам у епл мапе, али сви можемо да видимо Косово, јер је ту. Епл није власник твог етничког

Новаковићева је даље певачици одржала лекцију из историје источне Европе, коју је назвала котлом у којем су се многе нације претапале, осврнувши се на њену објаву „аутохтоне“ Албаније.

„Мапа коју си ставила је од државе која не постоји, зато што је то националистичка, фашистичка представа Велике Албаније која би да припоји четири околне државе. Она је симбол национализма, фашизма и ксенофобије. Наш еквивалент томе би била ‘Велика Србија’, мапа коју ја никада нисам постављала јер не подржавам било који национализам у источној Европи, без обзира колико хиљада година Словени овде постоје. У садашње време, национализам ће срушити све нас, а ја нећу да нам будућност буде конгломерат националистичких држава“, каже Српкиња из Холивуда.

Извор: nova.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here