Владо Георгиев открио је да је његов старији колега Здравко Чолић својевремено био сарадник службе државне безбедности, познатије као Удба!

Барба је прокоментарисао Чолин хит „Писаћу јој писма дуга“ из 1980, музичар је неочекивано испричао оно о чему се дуго нагађа. Георгиев је рекао да је јасно да је Здравко за време СФРЈ био сарадник ДБ, те да му је то помогло да постане велика музичка звезда.

– Док се Чола држао озбиљних сарадника, имао је добре песме. Набрајао је све градове у песмама, и то потврђује да је био под контролом службе државне безбедности. Није било могуће тада бити звезда и напунити Маракану а да ниси отпевао „Друже Тито, ми ти се кунемо“. Био је у Енглеској и тамо су му песме продуцирали озбиљни људи – открио је Барба на Накси радију.

Тим поводом позвали смо Чолића, а из његовог ПР тима поручили су да то музичар не жели да коментарише.

Изјава Георгиева само је потврда онога што је рекао Живан Велисављевић, дугогодишњи радник Удбе. Он је, наиме, сведочио да га је седамдесетих одабрао Титов сарадник Стане Доланц да води акцију „Миљацка“, чији је циљ био контрола омладине помоћу рок музике.

Први који је, како су то удбаши говорили, пристао да музиком младе претвори у безопасне кловнове без јасне револуционарне идеје јесте Горан Бреговић. Међутим, по његовој тврдњи, Удба је имала јасан циљ – да регрутује и Здравка Чолића.

– Чолић је био изузетно талентован извођач и њега нисмо могли да регрутујемо тек тако. Ипак, кад је ухапшен у Охриду због размењивања девиза, обишао сам га у затвору у Охриду и договорили смо се за 15 минута о сарадњи. Уместо првобитног плана да за њега компонују највећи музичари тадашње Југославије, ипак смо одлучили да цео албум уради сам Брега – сведочио је Живан.

Одмах је пристао
БРЕГУ СМО ПРВОГ РЕГРУТОВАЛИ!

Радник Удбе Живан Велисављевић рекао је да су најпре у ДБ позвали Брегу:
– Први регрут природно био ми је Бреговић. С њим није било проблема, он је волео и идеју југословенства и секс и дрогу, тако да смо се лако договорили. С њим сам чак примењивао и систем који је служба користила с криминалцима – омогућавала им је да краду у иностранству, а да добијају склониште у Југославији у замену за обављање понеког посла за нас. Тако сам и ја омогућавао Бреговићу да краде стране песме, да их објављује овде као своје, а да у њима пропагира оно што је нама било потребно.

Шири се списак Чола није био једини у ДБ
Удбаши били и Kорнелије, Kики, Бајага, Ривасова, Буба…zivan-velisavljevic-goran-bregovic-db-udba-saradnja-saradnik-foto-kurir-1466630141-935325

Поред две највеће музичке звезде Чоле и Бреге, за ДБ су наводно радиле и њихове колеге Kорнелије Kовач, Момчило Бајагић Бајага, Зоран Kики Лесендрић и Ален Исламовић. Међутим, сви они тврде да нема истине у тим причама. С друге стране, фолкерка Весна Ривас се недавно јавно похвалила да је радила за државну безбедност, додајући да јој је колегиница била Буба Мирановић.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here