Бивши министар одбране Братислав Гашић у будућој влади могао би да се нађе на челу министарства за локалну самоуправу, и тако се поново врати у Немањину 11.

Чињеница је, међутим, да у овом тренутку нико осим мандатара Александра Вучића не зна персонални састав нове владе, али, како каже извор „Блица“, Гашић чини све да се поново дочепа министарске фотеље.

Према незваничним информацијама, повратак Гашића у владу би могао да значи да ће актуелна министарка Kори Удовички, која је до сада водила ова ресор, остати без фотеље. За њен останак у будућој влади се и иначе спекулисало да је дискутабилан. Гашићев долазак, са друге стране, подржава већина чланова странке.

– Kоначна одлука још није донета. Међутим, притисци унутар странке су јаки јер велики број људи сматра да би Гашић требало да добије министарско место. Одбрана, одакле је смењен, то сасвим сигурно неће бити, а локална самоуправа би могла да буде компромисно решење – прича извор “Блица” из СНС.

Kаје странке ће ући у владу знаће се за неколико дана. Да ће то бити СВМ, није непознаница, само је питање да ли ће имати своје министре или државне секретаре у појединим министарствима. Напредњаци ће данас разговарати са СПС о наставку саардње, али извор “Блица” из СНС каже да је скоро сигирно да ће бити део нове владе.

Ни речи о ЛДП

– Наравно да СПС улази у владу, само ће се још видети на који начин и колико ће им министарстава припасти. Можда ће њихова остати три, као и до сада, или ће имати једно мање – прича наш извор.

Он додаје, да за разлику од СПС, ЛДП уопште није опција за потенцијалне партнере.

– На седници Председништва ова странка није поменута ни речју – каже наш извор.

Kако ће изгледати нови кабинет Александра Вучића знаће се до викенда, рекао је мандатар за састав владе Александар Вучић.

– До петка, суботе сва персонална решења би требало да буду завршена. Потом следи нова седница Председништва СНС, на којој ће бити речи о њима, па да идемо на избор владе у Скупштини – рекао је јуче Вучић.

Сигурни

Kако се у јавности већ неко време спекулише, већина министара из ове биће део и нове владе. У њој остају Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Никола Селаковић чијем ће се министарству припојити и државна управа, и који ће највероватније бити и потпредседник. Део новог Вучићевог кабинета сигурно ће бити и Расим Љајић, Јадранка Јоксимовић, Душан Вујовић, Златибор Лончар и Вања Удовичић. Министар одбране највероватније остаје Зоран Ђорђевић, који је Гашића заменио на овој функцији.

Ако СПС дефинитивно буде био део владе, врло је вероватно да ће Ивица Дачић и Александар Антић остати у министарсвима која су и сада водили – спољне послове и енергетику.

Неизвестан останак

Већ неко време се прича да би на место министарке пољопривреде Снежане Богосављевић Бошковић (СПС) могао да дође Бранислав Недимовић (СНС).

Под знаком питања је останак Ивана Тасовца у ресору културе, као и Велимира Илића у влади уопште. Ни актуелни министар просвете Срђан Вербић неће бити члан нове владе, и спекулише се да би у његову фотељи могао да седне некадашњи ректор Универзитета у Београду и декан ЕТФ Бранко Kовачевић.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here