Француски генерал и експерт за геополитику и економску шпијунажу – Жан-Бернар Пинател – оценио је да постојање НАТО у његовом садашњем виду одговара првенствено Сједињеним Државама које желе да спрече приближавање Русије и Европе.

У интервјуу листу Ле Фигаро, Пинател је указао да би супералијанса Русије и европских држава, да је до ње дошло 90-их година, била озбиљна конкуренција САД и да би довела у питање њихову глобалну супремацију стечену после распада СССР.

Француски геополитичар посебно наглашава да је исламистичка опасност поново отворила „дискусију о глобалном лидерству“:

„Недавни трагични догађаји у Европи на очит начин показују Французима, а и другим савезницима САД из НАТО, да та алијанса ни на који начин не помаже Европљанима да се боре са терористичком претњом. Осим тога, Европљани – наспрам несигурности и колебања САД – виде ефикасна дејства Москве против исламске државе, а то их тера да се опет замисле о савезу са својим источним суседом“.

Пинател подвлачи: „Европа се у такво стање ствари уверила по цену 234 убијена и 671 рањеног од 2012-те године. Та цена требало је не само да продрма НАТО, него и да доведе до његове потпуне ликвидације или до потпуне европеизације. Садашња политика алијансе уопште не одговара интересима Француске“.

Генерал Пинател процењује да би највише разлога да се „чесе“ имала његова земља:

„Русија одавно предлаже САД да координирају своја дејства у Сирији, али је Обама то одбијао под изговром да „умерена опозиција“ још увек има потенцијал. Резултат је нова равнотежа на Блиском Истоку. Русија, која је историјски била присутна у том региону, сада се опет враћа. Ново је што Kина гура свој нос у његове послове, а једино је Француска, која је на Блиском Истоку имала привилеговану позицију посредника, под покровитељством САД све изгубила“.

Пинател је уверен да су руски и француски стратешки и економски интереси подударни. На крају је закључио:

„Жеља САД да у Европу врате атмосферу хладног рата реализује се кроз НАТО и служи интересима Американаца, као и неспособних и корумпираних европских лидера“.

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here