АЛАРМАНТНА порука коју је пре само неколико дана послао шеф француске унутрашње обавештајне службе (ДГСИ) Патрик Калвар, да Француској и Европи прете унутрашњи сукоби, у овом тренутку нарочито долази до изражаја.

Калвар је свој став изнео пред скупштинском комисијом која је испитивала околности поводом терористичких напада извршених у Француској прошле године. Испитивање је извршено иза затоврених врата крајем маја, а садржај је средином ове недеље постао доступан јавности.

– Ни случајно не треба попустити. Мислим да ћемо победити против тероризма. С друге стране, много ме више забрињава радикализација друштва и покрети који се из тога појављују. То ме забрињава, када разговарам са свим мојим европским колегама. Мораћемо, једном, да одвојимо средства да бисмо се побринули за друге екстремистичке групе, јер је конфронтација неминовна. Имаћете сукоб између крајње деснице и муслиманског света. Не исламиста, већ, баш, муслиманског света – рекао је Калвар.

„Фигаро“, који је тим поводом поставио питање да ли се то Француска налази на „ивици грађанског рата“, недавно је подсетио да је Калвар раније ове године, пред једном другом скупштинском комисијом, за одбрану, изнео слично мишљење, навевши да су потребни још атентат или два, па да дође до унутрашњег сукоба између заједница.

Шеф француских обавештајаца је, такође, поручио да очекује да нападачи из ИД промене начин деловања на европском тлу, тако што ће почети да постављају експлозивне направе и аутомобиле бомбе, да би мање жртвовали своје људе. Калвар је навео и да су од почетка сиријске кризе његови обавештајци у Француској спречили 15 напада и у затвор послали 350 особа. Истовремено, француске власти позивају на јединство и поручују да циљ терориста и јесте да изазову поделе.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here