Председник владе Србије Александар Вучић поручио је да је данас леп и изузетно значајан дан за Србију и њене грађане.

Вучић је на конференцији за новинаре после Треће међувладине конференције Србије и ЕУ на којој су отворена поглавља 23 и 24 изразио дубоку захвалност Мирославу Лајчаку, Јоханесу Хану и другим „европским пријатељима“, међу којима је посебно истакао шефа мађарске дипломатије Петера Сијарта, који су подржали пут Србије у ЕУ

„Кад ме је мој пријатељ Борис Дзонсон питао данас да ли је то нешто значајно за Србију нисам оклевао да кажем да је ово изузетно велики и важан дан за Србију, јер показује да је то наш стратешки пут и добар пут, који показује наше преузимање обавеза и нашу посвећеност испуњавању свих задатака пред нама“, рекао је Вучић.

Он је истакао да смо свесни да ћемо имати тешкоће са којима ћемо бити суочени, као и препреке, поготово у примени ова два важна поглавља, али и да смо одлучни да испунимо очекивања и да резултате покажемо.

„Ми желимо овакав тип друштва и то је најважнији разлог због којег остајемо чврсто на путу ка ЕУ“, поручио је премијер Србије и додао да све то има директну везу са побољшањем животног стандарда наших људи, што знаци да ће владавина права и постављење правих закона представљати велики подстицај за страна улагања, што једино може да гарантује бољи стандард грађана и већи привредни раст.

Он је додао да се радује сарадњи са ЕУ, са Ханом и свим колегама, да ћемо бити посвећени том процесу, иако знамо да није једноставан пут, те да постоје политичке препреке које ће се наћи пред нама.

„Свакако да са наше стране треба учинити много тога, да треба да будемо спремни и на критику, јер и то показује да смо и даље на путу ЕУ и да је потребна дискусија и размена ставова, која је увек добра“, навео је Вучић.

Грађанима Србије захвалио је и поручио да верује да ће и српски језик бити један од прихваћених европских језика.

Изразивши уверење и наду да ћемо заједничким снагама и великим радом, којег се нисмо плашили ни до сада, постићи још веће резулртати и бржи привредни раст, премијер је навео да смо од сиромашне земље, која је пре две године била на рубу банкротства, стигли до једне од земаља са највећом стопом привредног раста у Европи.

Има, међутим, и многих примедби, додао је, о којима је не жели да ћути.

„Знамо да имамо много недостатака, да морамо много тога да исправимо и да променимо код себе, али се не плашимо тешког рада и уверавамо вас да ћемо свој посао у доброј вери да завршимо. При томе чувајући регионалну стабилност, не позивајући се увек на реципроцитет, већ ћемо дати све од себе да испуњавамо стандарде и услове да представници мањина буду задовољни“, поручио је ВУчић.

Даћемо све од себе да направимо Србију – демократску земљу на понос свих грађана и у томе очекујемо истинску попмоћ ЕУ“ тога истински помоћ ЕУ, додао је премијер, закључивши да је ово један од дана кад смо поносни као Срби и грађани Србије у Бриселу, те да смо „посебно поносни кад су представници свих земаља аплаудирали честитајући Србији на отварању поглавља“.

„Нећу да скупљам поене жестоким одговорима комшијама“

Премијер Вучић је поручио Хрватској да би волео да представници те државе посвете већу пажњу сарадњи две земље, те нагласио да је на међувладиној конференцији изјаснио неслагање са ставом Хрватске у вези закона о универзалној јурисдикцији.

Нећу да се мешам у унутрашње ствари Хрватске. Нећу да стичем политичке поене тиме што ћу жестоко да одговарам хрватским комшијама“, истакао је Вучић на прес конференцији после отварања поглавља 23 и 24.

Он је рекао да би волео да се више пажње посвећује хрватско-српској сарадњи:

„Ми већ предузимамо мере за подршку припадницима хрватске мањине, у складу са Декларацијом коју сам потписао недавно са председницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић“, рекао је српски премијер на заједничкој конференцији за штампу са Мирославом Лајчаком и Јоханесом Ханом, одговарајући на питање новинара хрватског Вечерњег листа да ли мисли да Србија треба да мења закон о универзалној јурисдикцији.

Вучић је подсетио да Хрватска има веома сличан закон као и Србија, али са лошијом одредбом која се тиче могућности поновног преиспитивања одлуке судова, ако Хрватска није задовољна пресудом.

Такође је навео да неке земље попут Немачке, Сспаније или Белгије имају истоветне законе као Србија.

Управо захваљујцухи том закону ми смо процесиуирали 14 злочинца који су учетсвовали у извођењу злочина у Сребреници“, поручио је он.

Вучић је казао да Србија нема проблем да спорна питања решава у билатералним односима, и да верује да ће две земље имати довољно снаге да превазиђу проблеме.

Истовремено је поручио да је за Србију болно и тешко да неки од људи које су наши правосудни органи пустили на слободу нису на издржавању казни, иако су вишеструки починиоци злочина над Србима.

Ћинимо уступке зарад добрих регионалних односа и сарадње“, додао је он.

БРИСЕЛ – Председник владе Александар Вучић поручио је да је Србија данас у Бриселу била добра вест за Европу, где је главна тема била Турска.

Вучић је у изјави РТС рекао да је међувладина конференција, на којој су отворена поглавља 23 и 24, протекла добро и свечано, и поред одређених неслагања са Хрватском, на које су он и европски комесар Јоханес Хан одговорили.

Он је посебну захвалност изразио мађарском министру спољних послова Петеру Сијатру, који је дивно говорио о Србији, посебно по питању отварања поглавља која се тичу мањинских права.

Вучић је пренео да је Сијатро имао само речи хвале о односу Србије према мађарској мањини, те да се Мађари осећају као грађани Србије и немају никакве страхове.

Такође је пренео да су представници Бугарске и Италије посебно лепо говорили о нашој земљи на међувладиној конференцији. 

Вучић је истакао да Србија сада мора да ради још снажније и брже, те указао на успехе спроведених реформи.

Он је казао да само неколицина земаља у ЕУ, као што су Немачка, Естонија и Луксембург имају суфицит, а да се Србија може уврстити међу њих.

„Спадамо у мали број земаља кој имају добро стање у фискалу, и имамо највећи раст у региону. Да бисмо задржали то важно је наставити са реформама“, поручио је Вучић.

Он је подвукао да, ако сачувамо политичку и регионалну стабилност не страхује за Србију, која ће релативно брзо пристизати чланице ЕУ које су по богатству и животном стандарду испред нас.

Када је реч о хрватском захтеву да Србија измени закон о универзалној јурисдикцији он је изразио наду да таква питања две земље могу увек решавати у билатералним разговорима, те да је за тај став добио подршку многих других.

С тим у вези се захвалио немачкој канцеларки Ангели меркел, без чије подршке данас не би били овако, како је рекао, почаствовани.

Вучић је, говорећи о отварању поглавља, казао да имамо пуно тога да мењамо по питању владавине права, права мањина, реформе правосуђа, како би било ефикасније, те да људи осете да су слободни.

БРИСЕЛ – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом догађаја испред скупштине града Београда, да је Србија демократска земља у којој су све демонстрације и протести добродошли, али је насиље недопустиво.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Бриселу како коментарише напад на градоначелника Београда Синишу Малог, рекао да су сви протести дозвољени докле год грађани на протесте долазе да показују политичку вољу.

“Да бијете полицајце и разбијате носеве, то је недопустиво, и за то постоји кривично-правна и прекршајно-правна одговорност”, рекао је Вучић.

Премијер је замолио све који мисле да су нечије ћутање, трпељивост и стрпљење израз слабости да то схвате заправо као знак демократске воље и политичке снаге.

“Али, то не значи да можете да чините кривично дело, очекујући да будете ослобођени било какве одговорности”, поручио је Вучић.

СТОКХОЛМ – Бивши министар спољних послова Шведске Карл Билт оценио је данас да отварање Поглавља 23 и 24 у преговорима Србије и ЕУ представља важан сигнал у тешким временима.

„Два важна поглавља у оквиру процеса евроинтеграција Србије су отворена данас. Важан сигнал у ова тешка времена“ написао је Билт на Твитеру.

У Бриселу је одржана Трећа међувладина конференција на којој су отворена Поглавља 23 и 24.

Лајчак: Отварање, помак и јака порука за напредак Србије 

Отворили смо поглавља, учинили смо велики помак у приближавању Србије и Уније, а тај помак носи јаку поруку – да ће Србија ако уради домаћи задатак напредовати у процесу проширења, поручио је данас шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак по завршетку Треће међувладине конференције Србије и ЕУ.

„То је најбоље оруђе за промоцију демократских реформи и стабилности, како у Србији, тако и ЕУ“, рекао је Лајчак на предс конференцији.

Он је додао да је Словачка земља која је ставила овај процес као приоритет свог председавања.

Словачко председавање је посвећено одржавању кредибилности тог процеса, рекао је Лајчак.

Хан: Брзину приступања дефинише сама Србија

Европски комесар за проширење Јоханес Хан истакао је данас да је отварање поглавља 23 и 24 велики тренутак за ЕУ и Србију, те поручио да ће брзину приближавања Унији дефинисати сама Србија. 

Он је, на конференцији за штампу, после међувладине конференције, рекао да су шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак и његов тим допринели да се постигне договор и пређу последњи километри до отаврања поглавља.

„То је свакако признање Србији и њеном напретку. Много посла је урађено од стране српских власти и администрације, као и целокупног друстсва које је показало да је преузело обавезу да предузме кредибилне реформе у циљу модернизације Србије на добробит својих грађана“, уверен је Хан.

Он је констатовао да преговарачки процес према Сбрији има моћ траснформације, промене друштва.

„Не треба имати никакву сумњу да је наша обавеза према Србији прихватање широким загрљајем у наше друштво. Словачко председавање је ставило проширење ЕУ у своје приоритете. Сада је фокус на одрживој примени ових веома амбициозних и свеобухватних реформи“, поручио је Хан.

Он је рекао да неће бити бити једноставно и да и сам тајминг није једноставан, али да је заједнички циљ да реформе буду успешне и да се дође до тога да владавина права буде неометана и самим тим да то постане основ за привлачење страних инвестиција

Владавина права је, према његовим речима, важна и за поверење грађана у добру управу.

Хан је похвалио напредак који је направљен у Србији и оценио да ће отварање поглавља 23 и 24 бити још један важан корак ка приближавању Србије ЕУ.

„Србија је та која дефинсисе брзину приближавања. Не постоје ограничења у брзини, али целокупна брзина зависиће од напретка у кључним подручјима, нарочито динамизацијом односа са Косовом и напретком у владавини права“; објаснио је он.

Такође је оценио да је потребан дијалог грађана и власти.

Цео процес проширења, према његовим речима, треба да се претвори у корист за грађане.

 Вучић данас у Бриселу на Међувладиној конференцији ЕУ и Србије, састанак са Керијем, Ханом и Могерини

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић боравиће, сутра и прекосутра, у дводневној посети Бриселу где ће присуствати Трећој међувладиној конференцији ЕУ и Србије.

Вучић ће том приликом имати билатералне сусрете са државним секретаром САД Џоном Керијем, европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом и високом представницом ЕУ за спољну и безбедносну политику Федериком Могерини, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Словачка, која тренутно председава Европским саветом, поручује да нема промена у плану да се у понедељак, 18. јула, у Бриселу одржи Међувладина конфереција, на којој би Србија требало да отвори два нова поглавља у приступним преговорима са ЕУ.

У изјави за Тањуг, портпаролка словачког председавања ЕУ Рената Голдирова потврдила је да је у Бриселу све спремно за Међувладину конференцију са Србијом.

„Међувладина конференција ће се одржати како је и планирано. Унапред се радујемо отварању два нова поглавља са Србијом“, изјавила је Голдирова за Тањуг.

Поводом информација из Београда да би Хрватска, у понедељак, могла да повуче сагласност на отварање поглавља 23 у преговорима са Србијом, како је то рекао шеф хрватске дипломатије Миро Ковач свом српском колеги Ивици Дачићу, дипломатски извори у Бриселу кажу да немају информацију о промени става Хрватске.

Званични Загреб је после више од три месеца приговора, 5. јула на састанку Радне групе за проширење, и званично дао сагласност за отварње поглавља 23 у преговорима са Србијом.

Коначном пристанку Хрватске у великој мери допринели су разговори и компромис постигнут на састанку ЕУ-Западни Балкан одржаном 4. јула у Паризу.

Ковач је тада поручио да су сви захтеви Хрватске уграђени у преговарачку позицију ЕУ у преговорима са Србијом у области правосуђа и основих права.

Србија све време своје позиције у поглављу 23 није мењала.

Дипломатски извори из других земаља чланица ЕУ за Тањуг су такође потврдили да очекују да се у понедељак, као што је договорено консензусом свих 28 држава чланица, отворе нова поглавља са Србијом.

Представници земаља чланица ЕУ у Бриселу кажу да немају информације да је Хрватска повукла своју сагласаност на нацрт заједичке преговарачке позиције ЕУ за поглавље 23 у преговорима са Србијом, али немају информације ни да би то могла да учини у понедељак.

Када су техничке процедуре у питању, у Бриселу се објашањава да је „могуће, али врло невероватно“ да би хрватски министар на самој Међувладиној конференцији могао да уложи приговор на постојећи консензус и заустави отварање поглавља са Србијом.

НСПМ, Агенције

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here