Организација Амнести Интернатионал (АИ) саопштила је да поседује доказе да су затвореници у Турској изложени физичком мучењу и тортурама укључујући и силовања у званичним и незваничним затворима у земљи

Ова организација позвала је Турску да одобри независним посматрачима приступ затвореницима у свим установама у којима се држе затвореници који су покушали извршити државни удар. Kако тврде из АИ-а затвори су направљени у полицијским станицама, спортским центрима и судским установама. Више од 10.000 људи налази се у затвору

„АИ има кредибилне извештаје да турска полиција у Анкари и Истанбулу држи затворенике у стресним позицијама и до 48 сати, не дајући им храну, воду и лекове, вербално их вређају, претећи им. У најгорим случајевима их туку и муче, те силују.

Извештаји о овоме су екстремно алармантни, посебно када видимо колико људи је ухапшено последње недеље. Језиви детаљи које смо документовали су само део злостављања које се можда дешава у затворима. Захтевамо од турских власти да прекину ову одвратну праксу и допусте међународним посматрачима да посете све затворенике у свим местима“, рекао је директор АИ за Европу Џон Далхуисен.

Kако наводе из ове организације, затвореницима није омогућено право на адвоката ни посета чланова породице, нису правилно информисани о оптужбама и немају фер суђење. Проглашењем ванредног стања то је погоршано јер особе могу бити задржане у затвору 30 дана без оптужби.

Чланови АИ су разговарали са правницима, лекарима и другим службеницима у затворским установама о условима у којима се држе затвореници. Сви разговори су анонимни из безбедносних разлога. Дошли су до података о мучењу затвореника у спортској хали у полицијској четврти у Анкари, у спортској хали Баşкент и јахачком клубу у Анкари.

„Војници су силовани палицом или прстом полицијских службеника. Постоје сведоци који су видели затворенике с тешким повредама и ранама по глави који су падали у несвест. Чуло се и како говоре ‘Пустите га да умре, рећи ћемо да нам је већ дошао мртав’.

Kазали су нам да је између 650 и 800 војника заробљено у спортској хали у полицијској четврти у Анкари. Kод њих најмање 300 се виде знакови физичког злостављања, а 40 њих није могло да хода. Међу заробљеним на другом месту је била и жена која је имала повреде на лицу и торзу“, наводи АИ.

Већина затвореника има везане руке пластичним тракама, а одећа им је, наводи ова организација, прекривена крвљу. Неки су доживели толики стрес да су се покушали да се убију скакањем са зграде, а други ударају главом у зид.

Ова организација упутила је апел Европском комитету за спречавања тортура да посети Турску и прати услове у којима су затвореници. Подсетили су и да Турска нема Национални институт за људска права који је укинут у априлу 2016. године.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here