Турска преко власти у БиХ врши притисак на Србију. Пример за то је изјава Ћамила Дураковића да српска власт није пожељна на обележавању годишњице злочина у Сребреници.

Познаваоци прилика кажу да Дураковић тако оштру изјаву никада не би дао без консултација са Сарајевом и да радикалне изјаве, како начелника општине Сребреница тако и неких других политичара, сведоче о њиховој жељи да се додворе лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу.

– Ћамил Дураковић и Садик Ахметовић су тренутно најрадикалнији СДА кадрови. Дураковић се обрушио на најмирољубивију политику на Балкану тренутно коју, можда чак мало ирационално, заступа премијер Србије Вучић. Доказује се Изетбеговићу који се колебао да ли да Дураковић буде његов кандидат у Сребреници – наводи за “Блиц” аналитичар из БиХ Џевад Галијашевић.

Након пријатељских тонова прошле године, Вучићеве посете Сребреници, а затим заједничке седнице двеју влада и помоћи од пет милиона евра Сребреници, изјава Дураковића стигла је неочекивано. Додатно чуди то што је Дураковић за само година променио Вучићев статус – од пријатеља до непожељног.

Александар Попов из Центра за регионализам каже да је након ове промене његова прва мисао била да иза тога стоји нека друга рука, неко из врха СДА.

– Можете претпоставити ко. Неко је искористио Дураковића да изрази став или да искаже противљење због одређеног понашања Србије које му се не свиђа – истиче Попов.

Да Турска настоји да одржи и прошири свој утицај на свим територијама које је обухватало некадашње Отоманско царство, није тајна. Зато се оправдано поставља питање колико је на овако радикалне изјаве утицао добар однос БиХ и Турске, односно Бакира Изетбеговића и Реџепа Тајипа Ердогана.

О јачини везе говори и Изетбеговићева изјава коју је дао да је “Ердоган председник свију нас”, као и Ердоганово својатање Косова.

– Турска је једно време играла улогу медијатора у нашим односима са Сарајевом, а та пракса је престала након Ердогановог потеза у Призрену, што су му наше власти замериле. Није тајна да Турска жели да шири утицај у овом делу Европе – наводи Попов.

Односи Бакира и Турске

Ивана Марић, политичка аналитичарка из Бањалуке, каже за “Блиц” да Изетбеговић има добре односе са Турском, чак и личне, што му се у БиХ често замера.

– У Сарајеву се замера то што Турска више инвестира и у Хрватској и у Србији, и често се истиче да Турска има више користи од БиХ него обрнуто. То се најчешће правда емоцијама – наводи Марићева, уз констатацију да је Изетбеговић под несумњивим утицајем и ауторитетом Ердогана.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here