Турски председник Реџеп Тајип Ердоган сматра да је „за длаку избегао смрт“ када су завереници, у покушају државног удара, упали у турско летовалиште Мармарис, где је био на одмору.

„Да сам остао још 10-15 минута, убили би ме или отели“, рекао је Ердоган у интервјуу за америчку телевизијску мрежу Си-Ен-Ен.

Ердоган је за Си-Ен-Ен такође рекао да турски народ жели смртну казну за оне који су учествовали у неуспелом војном пучу, у којем је убијено више од 200 људи.

Турски председник је истакао да је на парламенту да одлучи да ли да се поново уведе смртна казна и да ће он, уколико се то деси, такву меру преточити у закон.

Турска је 2004. године укинула смртну казну у оквиру напора ка чланству у ЕУ, али су позиви за поновно увођење те казне појачани после неуспешног војног пуча у петак, у којем је убијено више од 200 људи.

„За то је потребна одлука парламента… Као председник, одобрићу сваку одлуку парламента“, рекао је Ердоган у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Ердоган је нагласио да је „народ на улицама изнео такав захтев“.

„Народ сматра да би ти терористи требало да буду убијени… Зашто би их држали и хранили у затворима, то је оно што народ каже“, поручио је Ердоган.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here