Турски председник можда покушава да игра на карту страха у земљи да би добио већу подршку јавности усред насилне чистке у којој је ухапшено 15.000 особа и у којој су државне службе испарчане

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је за „Хуријет њуз“ да не верује да је пуч 15. јула последњи покушај да се његова влада збаци са власти.
Он се заклео да ће предузети даље кораке против Фетулахистичке терористичке организације (ФЕТО), коју пре свега оптужује за покушај свргавања власти, упркос својој недавној изјави да је Фетулах Гулен само „пијун“ већих сила, док је Влада Турске директно оптужила америчку војску и обавештајну службу за организовање пуча.

– Супериорни ум се немилосрдно игра – изјавио је Ердоган на конференцији за медије у Истамбулу.
– Не верујем да је покушај пуча завршен. Нећемо малаксати.
Турски председник такође је умањио причу да му је живот био у опасности током пропалог покушаја преврата, када је авион којим су управљали побуњеници на пушкомет пратио његов авион. Побуњеници су морали да приземље свој авион и сипају гориво. Ердоган сматра да ловци Ф-16 нису имали бомбе да нападну његов авион.
Ердоган је похвалио медије и народ Турске који су устали против пучиста и рекао да је последња кап која је прелила чашу и угушила пуч била када су турске власти бациле 12 бомби на ваздушну базу Акинчи у Анкари, која је служила као главни штаб антивладиних снага.

Након неуспелог преврата турске власти су ухапсиле више од 15.000 и отпустиле готово 10.000 људи из свих сектора државних служби, укључујући предаваче, судије, обичне чиновнике који су наводну ковали заверу са Фетулахистичком терористичком организацијом. Ердоган је наговестио да би желео да врати смртну казну и казни оне који су тренутно у притвору говорећи: „Зашто бих их задржао?“.
Понашање турских власти након пуча довело је до великог раскола између Анкаре и Запада, при чему су званичници Турске константно оптуживали америчке генерале за учешће у преврату или стављање на страну побуњеника, док су државни тужиоци и медији од ЦИА и ФБИ направили врећу за ударање, за које сматрају да су обучавали „гуленисте“.

Брисел је такође значајно охладнео према захтевима Анкаре за укидање визног режима и да Турска убрзано прође процедуру приступања ЕУ на основу неуспелог пуча, али није отписао Ердоганов режим из разлога што му је Анкара потребна да реши растуц´у мигрантску кризу у Европи.

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here