Турски предедник Реџеп Тајип Ердоган данас је изјавио да ће у Европу послати 3,6 милиона сиријских избеглица који се налазе у Турској ако европске земље прогласе турску војну интервенцију у Сирији окупацијом, преноси Реутерс.

“Отворићемо врата и послати вам 3,6 милиона избеглица”, рекао је Ердоган у говору заступницима своје Странке правде и развоја (АK странка).

Челника Турске наљутила је изјава Европске уније у којој је она позвала ту земљу “да прекине једностране војне акције”, истичући како план Анкаре за “сигурну зону” неће “задовољити међународне критеријуме за повратак избеглица како је то утврдио УНХЦР”.

“Неприхватљив је било какав покушај демографске промјене. ЕУ неће пружити помоћ или дати подршку у подручјима где се занемарују права локалног становништва “, додаје се у изјави.

ЕУ се овом изјавом придружила другим земљама и организацијама у осуди турског војног напада у Сирији који је започео у сриједу и у којем је до сада страдало најмање осам цивила, укључујући двоје деце, пише Индепендент.

Ердоган тврди како овом војном операцијом брани територијални интегритет Сирије супротстављајући се курдској контроли на североистоку земље.

У говору пред заступницима додао је како је до сада “убијено 109 терориста”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here