Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је спреман поново да уведе смртну казну, jer народ тако захтева и позива на кажњавање осумњичених завереника за покушај државног удара.

„Постоји јасан злочин велеиздаје и ваш захтев не може бити одбијен од стране наше владе“, рекао је Ердоган у интервјуу, позивајући се на владине присталице који су на улицама Турске, изражавајући сагласност.

„Али, наравно за то ће бити потребна скупштинска дискусија како би се предузеле уставне мере, а лидери ће морати заједно да разговарају о томе. Ако они прихвате да разговарају о томе, ја, као председник, ћу одобрити било какву одлуку која долази из парламента „, додао је он.

Турци су осудили покушај да се обори власт и заговарају поновно увођење смртне казне за хиљаде војника и официра који стоје иза неуспелог државног удара.

„Људи на улицама су направили тај захтев“, рекао је Ердоган.

„Људи имају мишљење да треба убити ове терористе. Зашто би их чували и хранили у затворима у годинама које долазе, то је оно што људи говоре.“

„Они желе брз крај за њих, јер су људи изгубили рођаке, комшије, децу. Они пате, људи су врло осетљиви и морамо да делујемо веома разумно и пажљиво“, додао је он.

Могућност поновног увођења смртне казне изазвала је забринутост међу западним савезницима Турске који су рекли да ће то сигурно спречити Турску за улазак у Европску унију, саопштила је шеф ЕУ за спољну политику Федерика Могерини.

Смртна казна је укинута 2004. године, јер то је био један од неопходних услова за придружење Турске ЕУ, иако није извршена од 1984. године.

Око 6.000 људи, укључујући три висока генерала и стотине војника, приведени су током истраге покренуте након што су турске власти вратиле контролу над ситуацијом у земљи, рекао је министар правде Бекир Боздаг.

Око 3.000 судија и тужиоца је суспендовано са својих радних места.

„Чишћење се наставља. Око 6.000 је у притвору. Број би могао да премаши 6.000 „, рекао је Боздаг.

Извор: РТ, Восток

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here