Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да турски народ жели смртну казну за оне који су учествовали у неуспелом војном пучу, у којем је убијено више од 200 људи.

Ердоган је истакао да је на парламенту да одлучи да ли да се поново уведе смртна казна и да ће он, уколико се то деси, такву меру преточити у закон.

Турска је 2004. године укинула смртну казну у оквиру напора ка чланству у ЕУ, али су позиви за поновно увођење те казне појачани после неуспешног војног пуча у петак, у којем је убијено више од 200 људи.

„За то је потребна одлука парламента… Као председник, одобрићу сваку одлуку парламента”, рекао је Ердоган у интервјуу за Си-Ен-Ен, пренео је Ројтерс.

Ердоган је нагласио да је „народ на улицама изнео такав захтев”.

„Народ сматра да би ти терористи требало да буду убијени… Зашто би их држали и хранили у затворима, то је оно што народ каже”, поручио је Ердоган.

Ово је први интервју који је Ердоган дао медијима од покушаја војног пуча у петак, наводи АФП.

Ердоган је навео да ће његова влада за неколико дана упутити писани захтев за изручење имама Фетулаха Гулена, који се налази у егзилу у САД, и ког је турски председник означио као организатора неуспелог пуча.

„У питању је јасан злочин велеиздаје”, казао је Ердоган, одговарајући на питању о позивима да се осумњичени организатори пуча суоче са смртном казном.

„Али наравно, за тако нешто је потребна одлука парламента у форми уставне мере. Лидери треба да се састану и разговарају о томе”, навео је Ердоган.

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је раније данас у телефонском разговору турском председнику да се снажно противи поновном увођењу смртне казне у Турској и истакла да би такав корак спречио да та земља постане чланица Европске уније.

Меркелова је Ердогану рекла да поновно увођење смртне казне у Турској „ни на који начин није компатибилно” са настојањима званичне Анкаре да постане чланица Уније.

Ердоган је немачкој канцеларки казао да након покушаја пуча не треба одлагати поновно увођење смртне казне и да ће влада на ту тему разговарати са турским опозиционим странкама.

И из Брисела је Турској упућена иста порука – да поновно увођење смртне казне није прихватљиво.

„Када помињемо потребу очувања легитимних и демократских институција, то укључује и парламент Турске, а бићу веома јасна – ниједна држава не може постати чланица ЕУ ако уведе смртну казну”, поручила је висока представница ЕУ Федерика Могерини после министарског састанка.

Она је подсетила да је Турска чланица Савета Европе и потписница Европске конвенције о људским правима, која је веома јасна по питању смртне казне.

Могерини је додала да је ЕУ прва тражила да се заштите легалне институције од покушаја пуча, али да то није изговор да се земља удаљи од основних људских права и владавине закона, преноси Танјуг.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here