Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је на митингу у Истанбулу да би одобрио поновно увођење смртне казне уколико би се за то, након прошломесечног неуспелог пуча, изјаснио парламент.

Уколико нација донесе такву одлуку, верујем да ће је политичке странке прихватити. О томе ће одлучити турски парламент с обзиром на то да је нација носилац суверенитета, а ја унапред кажем да ћу одобрити одлуку парламента, рекао је Реџеп Тајип Ердоган на митингу у знак протеста против неуспелог пуча на којем се окупило више од милион људи.

Онима који указују да је смртна казна укинута у ЕУ, чији је Турска кандидат за чланство, узвратио је да смртна казна постоји у САД, Јапану и Кини, , пренео је АФП.

„Смртна казна данас постоји у већем делу света“, рекао је председник Турске у којој
је смртна казна била легална до 2004. године.

У говору на митингу под слоганом „Демократија и мученици“ на истанбулском тргу Јеникапи, Ердоган је рекао да мрежа муслиманског свештеника Фетулаха Гулена који је у изгнанству у САД а кога Анкара криви за покушај пуча, мора бити уништена на законит начин.

„Они ће платити цену за оно што су урадили“, рекао је Ердоган.

Најавио је да ће скупови подршке демократији бити окончани у среду.

Митинг коме присуствује више од милион људи преноси се широм Турске на великим видео-бимовима, а Ердоган је најавио да је један од њих постављен и у Пенсилванији, где се Гулен налази у изгнанству.

Турски председник је критиковао Немачку што није дозволила да се видео-линком обрати на скупу својих присталица у Келну у прошлу недељу.

Подсетио је да је Немачка дозволила курдским екстремистима видео-везу и упитао „где је ту демократија“.

„Нека потхрањују терористе, то ће им се вратити“, поручио је Ердоган, а пренео Ројтерс.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here