Kако јавља француски радио France Bleu (Плава Француска), а преноси аустријски Стандард, ове недеље је почела градња зида (ограде) у северном француском граду Калеу, која треба да заустави мигранте на путу за Велику Британију. Зид ће бити четири метра висок и простираће се низ улицу која се налази према луци. Пројект је финансиран од Владе Британије и коштаће 2,7 милиона евра.

У импровизираном избегличком логору у том крају, познатом као „џунгла у Калеу“, вест је одјекнула као бомба. Радио „Плава Француска“ цитира 30-годишњег Ерфана из Судана, који сада покушава на други начин да дође у Велику Британију: „Морам у Енглеску. Шта да урадим да стигнем тамо? Покушаћемо бродом преко мора.“

За Jean-Claude Lenoir (Жан Клод Леноар), председника организације Салам, која помаже избеглицама, овај „зелени зид“ дефинитивно није решење. Троши се новац за нешто, што мигранте неће зауставити да скачу на камионе. Ни тренутна шест метара висока жица није то успела, тежи услови само ће да доведу до већег броја оних који страдају у покушају да пређу у Велику Британију – објашњава Леноар.

Идеја за зид дуж улице Gravelines (Гравелин), како тврди радио „плава Француска“ потиче од Jean-Marc Puissesseau (Жан Марк Писесуа), председника луке града Калеа. Он је за затварање избегличког логора код Калеа. Kако каже, шокиран је методама које избеглице користе да се накаче на камионе који возе пут Велике Британије.

„Они налазе стално нове трикове како да зауставе камионе. Бацају на улицу дрвеће  и запаљене мадраце. Kолица из супермаркета користе да натерају камионе да застану.  Онда ускоче на камионе и улазе у Британију“, објаснио је.

Пројект је инициран још 9. децембра заједно са француским министром унутрашњих послова Bernard Cazeneuve (Бернард Казнов).

У „џунгли“ код Калеа живи званично око 4.500 избеглица. Помоћне организације наводе чак 7.000 људи. Претежно су из Африке и са Блиског истока, често већ имају родбину у Великој Британији. Надају се да ће сакривени у камионима проћи кроз евро-тунел испод енглеског канала, те стићи у Велику Британију. Азил у Француској одбијају.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here