За Али Хамуда, имама из џамије у Kардифу у Енглеској, се сумња да радикализује младе дечаке пре њиховог пута у Сирију, где одлазе како би се придружили Исламској држави. Две године након што су тзв. „Kардифски џихадисти“, који су присуствовали његовим проповедима отишли у Сирију 2014. године, Хамуда и даље проповеда у истој џамији.

Алијеве ванредне проповеди у Ал Манар џамији тајно је снимио један репортер. У једном делу снимљеног материјала, Хамуда објашњава поруке пропрока Мухамеда, али је у проповед убацио и своје тумачење. Он каже да ће се десити Судњи дан, кад робиња буде родила дете свом господару.

Хамуда наглашава: „Пре судњег дана ће се десити много ратова, а због њих ће много жена да буде заробљено, а у исламу вам је дозвољено да имате сексуалне односе са својом робињом, а и са женом“.

Хамуда, који је рођен у Палестини, али је одрастао у УK, ниједном није споменуо да је ропство забрањено у исламу и да је илегално у Великој Британији.

Тајни новинар, Ризван Сијед, који је успео кришом да сними проповеди имама Хамуда, каже да је у џамији пронашао и бројну екстремистичку литературу.

– Видео сам књиге које се залажу за брутално насиље, сексизам, хомофобију, смртну казну, силовање и многе друге грозоте – наводи Сијед.

Ал Манар џамија је доста често била домаћин многих екстремистичких проповедника, међутим и даље негирају било какву повезаност са радикализмом.

До 2013. године, Хамуди је било дозвољено да проповеда за време ручка у једној школи у Kардифу, где је један од тројице тзв. „Kардифских џихадиста“ похађао наставу. Он је говорио о томе како је музика манипулативна и да у исламу није дозвољено мешање мушкараца и жена.

Један од најпознатијих британских имама, Шахида Раза, истиче како ропство уништава достојанство људи, да је против закона ислама и да само присталице Исламске државе тврде да је оно дозвољено

– Ислам је дошао на овај свет, кад је ропство постојало, али временом, оно је забрањено законом и доведено до краја – истиче Раза.

Kако наводе истакнуте личности из исламске заједнице у Kардифу, Хамуда има репутацију изузетно екстремног човека и није добродошао у већини џамија у региону.

– Хамуда је контроверзна личност и није добродошао у већини џамија и то не само у Kардифу, већ у целом Велсу. Сви се дистанцирају од њега и његовог радикализма – рекао је Мухамед Сарул, један од истакнутих чланова исламске заједнице у Великој Британији.

Kада је Хамуда протекле недеље суочен са људима из „Хардцасх“-а, независне телевизијске компаније која је снимила његове проповеди, он се бранио како су снимци намештени и да су његове речи извучене из контекста и да он осуђује идеологију и акције тзв. Исламске државе.

На питање да ли је радикализован, Хамуда је рекао: „Да јесам, већ бих одавно био затворен, а то очигледно није истина“.

Након суочавања са људима из телевизије, Хамуда је следеће недеље током своје проповеди говорио против Исламске државе.
Блиц, Дејли мејл

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here