Za posetu potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Beogradu i Prištini postoje konkretni razlozi, a cilj je bio da se ohrabri nastavak normalizacije odnosa između dve strane uz primenu Briselskog sporazuma i formiranje ZSO, kaže za Radio Slobodna Evropa američki analitičar Edvard Džozef.

SAD su zabrinute zbog situacije na Balkanu. Činjenica da su tenzije u međuvremenu pojačane samo naglašava važnost Bajdenovog dolaska – kaže Džozef, koji je bio u međunarodnim misijama na Balkanu tokom i nakon rata.
Kako je dodao, treba imati u vidu i to da uskoro ističe mandat administraciji američkog predsednika Baraka Obame što znači, kaže on, da Bajden ne bi posetio Balkan bez ozbiljnih razloga.

Džozef, koji je izvršni direktor američkog Instituta za aktuelna svetska pitanja, kao i profesor i istraživač na Školi za međunarodne studije na Univerzitetu Džon Hopkins, kaže da se Bajdenovom porukom u Prištini o nužnosti formiranja Zajednice srpskih opština naglašava da SAD, kao ključni saveznik nezavisnog Kosova, podržavaju proces normalizacije i stoga očekuju da se Briselski sporazum primeni, uključujući i formiranje ZSO.

Osvrnuvši se na najavu da će se vlade Srbije i Albanije sastati u Nišu za oko mesec dana u prisustvu predstavnika kosovskih Albanaca, Džozef to ocenjuje kao veoma pozitivan korak, preko potreban regionu radi podsticanja dijaloga, i smatra to rezultatom Bajdenove posete.

Džozef, takođe, smatra interesantnim to što je premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno pomenuo da bi jedino trenutno rešenje za Kosovo i Metohiju bilo priznavanje Kosova, iako se, kako analitičar primećuje, Vučić odmah distancirao.

„On je svakako veoma iskusan političar i sigurno ne bi izgovorio nijednu reč bez određene svrhe. Mislim da je time nastojao da pripremi teren za dalju evoluciju odnosa sa Kosovom, pokazujući realizam. Dakle, Vučić je poručio građanima Srbije – ovo je realnost sa kojom treba da se suočimo“, ističe Džozef za RSE.

Vučić je, inače, 10. avgusta u skupštinskoj raspravi o izboru nove vlade, odgovarajući na izlaganje lidera LDP Čedomira Jovanovića, rekao da bi jedino trenutno rešenje za KiM, koje bi preseklo Gordijev čvor, bilo da Vlada Srbije prizna nezavisnost Kosova, ali da to ne može i neće da učini.

Politika SAD prema Srbiji ostaje ista

Na pitanje da li smatra da će Hilari Klinton, ukoliko kao demokratski kandidat pobedi na predsedničkim izborima u SAD, insistirati da Srbija i formalno prizna Kosovo, Džozef odgovara da nema razloga za bilo kakvu zabrinutost bilo koga u Srbiji ako ona pobedi.

„U poslednjih 20-ak godina americka politika na Balkanu nije se suštinski menjala iako su se menjale republikanske i demokratske administracije. Taj kontinuitet će se nastaviti i ako Hilari Klinton postane predsednica. Jedina njena razlika u odnosu na Obamu jeste u tome što ona ima lično iskustvo i sećanje na Balkan“, objašnjava analitičar.

Zbog toga je, dodaje, važna Bajdenova poseta Beogradu i Prištini, jer i on ima lično iskustvo i sećanje na vreme kada je Slobodan Milošević bio na vlasti, sa kojim se sretao.

„I Hilari Klinton i Bajden shvataju šta se desilo u Jugoslaviji, sećaju se zbivanja u Vukovaru, Srebrenici, Kosovu, NATO kampanje. Zato je važno što je potpredsednik Bajden izjavio saučešće porodicama stradalih Srba tokom vazdušnih udara 1999. godine“, kaže američki analitičar.

Priznanje Kosova uslov

On, međutim, smatra da članice EU, pre svega Nemačka, neće dozvoliti prijem Srbije pre nego što prizna Kosovo.

„Evropski blok ne želi da uveze još jedan sukob ponavljajući istu grešku kao sa Kiprom. Brisel želi održivo i uzajamno prihvatljivo rešenje tako da Srbija ne može da blokira nastojanje Kosova da uđe u EU. Svaki građanin Srbije treba da počne da uviđa tu realnost“, ukazao je.

Džozef se osvrnuo i na situaciju u Bosni i Hercegovini, ocenivši „veoma neodgovornim“ svaki potez Beograda u pogledu Republike Srpske, osim jasnog predočavanja Miloradu Dodiku da mora da pronađe rešenje sa politickim partnerima u Sarajevu koji je njegov glavni grad.

„Beograd mora da pošalje takvu poruku Dodiku kao odgovoran faktor, ili, da upotrebim izraz potpredsednika Bajdena, kao lider u regionu, a lider treba da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet suseda“, kaže on.

Američki analitičar smatra provokativnom i razočaravajućom i posetu Bakira Izetbegovića Sandžaku i izjavu koju je tom prilikom dao.

„Brisel i Vašington očekuju od Beograda jasan stav oko očuvanja teritorijalnog integriteta BiH kao i veoma opasnog i provokativnog referenduma kojim Dodik nastoji da ojača svoju poziciju. Dakle, od Srbije se očekuje jasno odbacivanje svakog pokušaja otcepljenja RS od BiH“, zaključio je Džozef.

Srbin info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here