За посету потпредседника САД Џозефа Бајдена Београду и Приштини постоје конкретни разлози, а циљ је био да се охрабри наставак нормализације односа између две стране уз примену Бриселског споразума и формирање ЗСО, каже за Радио Слободна Европа амерички аналитичар Едвард Џозеф.

САД су забринуте због ситуације на Балкану. Чињеница да су тензије у међувремену појачане само наглашава важност Бајденовог доласка – каже Џозеф, који је био у међународним мисијама на Балкану током и након рата.
Како је додао, треба имати у виду и то да ускоро истиче мандат администрацији америчког председника Барака Обаме што значи, каже он, да Бајден не би посетио Балкан без озбиљних разлога.

Џозеф, који је извршни директор америчког Института за актуелна светска питања, као и професор и истраживач на Школи за међународне студије на Универзитету Џон Хопкинс, каже да се Бајденовом поруком у Приштини о нужности формирања Заједнице српских општина наглашава да САД, као кључни савезник независног Косова, подржавају процес нормализације и стога очекују да се Бриселски споразум примени, укључујући и формирање ЗСО.

Осврнувши се на најаву да ће се владе Србије и Албаније састати у Нишу за око месец дана у присуству представника косовских Албанаца, Џозеф то оцењује као веома позитиван корак, преко потребан региону ради подстицања дијалога, и сматра то резултатом Бајденове посете.

Џозеф, такође, сматра интересантним то што је премијер Србије Александар Вучић недавно поменуо да би једино тренутно решење за Косово и Метохију било признавање Косова, иако се, како аналитичар примећује, Вучић одмах дистанцирао.

„Он је свакако веома искусан политичар и сигурно не би изговорио ниједну реч без одређене сврхе. Мислим да је тиме настојао да припреми терен за даљу еволуцију односа са Косовом, показујући реализам. Дакле, Вучић је поручио грађанима Србије – ово је реалност са којом треба да се суочимо“, истиче Џозеф за РСЕ.

Вучић је, иначе, 10. августа у скупштинској расправи о избору нове владе, одговарајући на излагање лидера ЛДП Чедомира Јовановића, рекао да би једино тренутно решење за КиМ, које би пресекло Гордијев чвор, било да Влада Србије призна независност Косова, али да то не може и неће да учини.

Политика САД према Србији остаје иста

На питање да ли сматра да ће Хилари Клинтон, уколико као демократски кандидат победи на председничким изборима у САД, инсистирати да Србија и формално призна Косово, Џозеф одговара да нема разлога за било какву забринутост било кога у Србији ако она победи.

„У последњих 20-ак година америцка политика на Балкану није се суштински мењала иако су се мењале републиканске и демократске администрације. Тај континуитет ће се наставити и ако Хилари Клинтон постане председница. Једина њена разлика у односу на Обаму јесте у томе што она има лично искуство и сећање на Балкан“, објашњава аналитичар.

Због тога је, додаје, важна Бајденова посета Београду и Приштини, јер и он има лично искуство и сећање на време када је Слободан Милошевић био на власти, са којим се сретао.

„И Хилари Клинтон и Бајден схватају шта се десило у Југославији, сећају се збивања у Вуковару, Сребреници, Косову, НАТО кампање. Зато је важно што је потпредседник Бајден изјавио саучешће породицама страдалих Срба током ваздушних удара 1999. године“, каже амерички аналитичар.

Признање Косова услов

Он, међутим, сматра да чланице ЕУ, пре свега Немачка, неће дозволити пријем Србије пре него што призна Косово.

„Европски блок не жели да увезе још један сукоб понављајући исту грешку као са Кипром. Брисел жели одрживо и узајамно прихватљиво решење тако да Србија не може да блокира настојање Косова да уђе у ЕУ. Сваки грађанин Србије треба да почне да увиђа ту реалност“, указао је.

Џозеф се осврнуо и на ситуацију у Босни и Херцеговини, оценивши „веома неодговорним“ сваки потез Београда у погледу Републике Српске, осим јасног предочавања Милораду Додику да мора да пронађе решење са политицким партнерима у Сарајеву који је његов главни град.

„Београд мора да пошаље такву поруку Додику као одговоран фактор, или, да употребим израз потпредседника Бајдена, као лидер у региону, а лидер треба да поштује суверенитет и територијални интегритет суседа“, каже он.

Амерички аналитичар сматра провокативном и разочаравајућом и посету Бакира Изетбеговића Санџаку и изјаву коју је том приликом дао.

„Брисел и Вашингтон очекују од Београда јасан став око очувања територијалног интегритета БиХ као и веома опасног и провокативног референдума којим Додик настоји да ојача своју позицију. Дакле, од Србије се очекује јасно одбацивање сваког покушаја отцепљења РС од БиХ“, закључио је Џозеф.

Србин инфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here