ПРИШТИНА – „Косовска министарка за дијало“г са Србијом Едита Тахири оценила је данас да је пројекат изградње повратничког насеља „Сунчана долина“ у Звечану чисто политички, и упозорила да ће сваки покушај градње бити законски заустављен, пише данас приштинска штампа.

„Градња коју Србија планира на северу Косова представља мешање у унутрашње ствари наше државе… Уз све то, овај тип пројекта је чисто политички и намера му је да наруши етничку структуру на северу Косова“, рекла је Тахири у интервјуу за Епока е Ре.

У четвртак су у Звечану директор Канцеларије Владе Косова за Косово и Метохију Марко Ђурић и председник привременог општинског органа Иван Тодосијевић положили камен темељац за изградњу повратничког насеља „Сунчана долина“ за око 1.500 прогнаних Срба. Насеље са 300 стамбених јединица и пратећим објектима, од вртића до тржног центра, требало би да буде изграђено за годину. Полагање камена темељца за изградњу тог насеља била је ударна вест у приштинским листовима на албанском језику, који у том пројекту виде почетак „колонизације“ и „повратак Србије на Косово“.

Косовски премијер Иса Мустафа саопштио је након постављања камена темељца да је изградња насеља у Звечану намењеног расељеним Србима незаконита и да неће бити дозвољена док надлежне институције не буду дале дозволе за то.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here