Суштина иницијативе је да се законом забрани улазак Србије у било који стални војни савез, а председнички кандидат ДСС проф. др Александар ПОПОВИЋ наглашава: „Време је да скупштинска декларација о неутралности буде оснажена Законом о војној неутралности који ће усвојити Народна скупштина“

„ВОЈНА неутралност, као политичко чедо Демократске странке Србије, пре 10 година је нашла место у скупштинској декларацији. Мислимо да је време да та одлука буде оснажена Законом о војној неутралности који ће усвојити Народна скупштина. Ово је идеална прилика за политичку класу да јасно каже да ће Србија у будућности бити војно неутрална земља“ – рекао је проф. др Александар Поповић након што су посланици Демократске странке Србије Народној скупштини поднели предлог Закона о војној неутралности Србије.

Поповић је рекао да су бројни разлози због којих Србијa не треба да постане члан NATO-а.

„Иза нас је Народна скупштина, а иза ње је Косовска улица, а у Косовској Митровици је NATO. NATO који нас је бомбардовао осиромашеним ураном, који је касетним бомбама гађао болнице и цивилне циљеве“, рекао је председнички кандидат ДСС испред Народне скупштине јер му није дозвољено да – заједно са посланицима ДСС – Закон представи у скупштинској згради.

Он је истакао да је предлог закона поднет на дан када у Србију долази Федерика Могерини због улоге коју Европска унија има на Косову и Метохији.

„Србија не сме да заборави да је по „Ахтисаријевом плану“, који је Европска унија подржавала, NATO врховна власт на Косову и Метохији“, подсетио је Поповић.

Закон о војној неутралности који су данас поднели посланици Демократске странке Србије предвиђа да Република Србија не може приступити ниједном сталном војном савезу, односно да не може постати чланица било које постојеће организације за колективну одбрану.

саопштење Демократске странке Србије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here