Испод таквог наслова, у самом тексту “одлично обавештени дипломатски извор Информера” каже следеће: “Сувише је он Србин и сувише је свој и независан, овако је један од наших саговорника објаснио разлог најновије европске блокаде”.

Мада и премијер Вучић често воли скромно да каже: “Сувише сам ја Србин, сувише сам свој и сувише сам независан”, очигледно да и “одлично обавештени дипломатски извори Информера” мисле исто, те се неко сетио како би било одлично да новинарка Информера за мишљење о том тексту пита одлично обавештеног дипломатског извора Кајла Скота на предавању које се звало: “Србија и Сједињене Америчке Државе – сарадња и перспективе”.

И, што би рекао Марфијев закон, ако нешто може да пође наопако по сарадњу и перспективе Србије и Сједињених Америчких Држава, поћи ће наопако.

Када је својевремено почео да учи српски језик, млади будући дипломата Кајл Скот ни сам није знао који ће му то у животу.

– Ја све што мислим могу да објасним и на енглеском, шта ће ми српски? – пожалио се наставнику српског.

– Али, рецимо – питао га је наставник српског – како ћеш једног дана на енглеском објаснити шта је тачно Информер?

– Па, на пример, рећи ћу: Информер је буллсхит! То је одличан израз за Информер! – одговорио је млади Кајл.

– Јесте одличан, али ти се школујеш за дипломату, а буллсхит није баш дипломатски израз! – упозорио га је наставник српског.

– Добро, кажите ми онда – како се одговара на српском кад вас питају да опишете шта је заправо Информер? – распитивао се млади Кајл.

– Па ту се користи дипломатски термин лош. Дакле, кад те то питају, кажеш само: Ја мислим да је Информер лош медиј, али слобода говора је загарантована! Напиши сад то на табли – рекао му је наставник српског.

И млади Кајл је дохватио креду и на табли крупним словима отприлике цитирао наставника на свом још увек крхком српском: “Информер је олош, али слобода говнара је загарантована”.

Онда је звонило за крај часа, па млади Кајл није чуо наставника који му је кроз жамор великог одмора објашњавао да је направио две велике грешке код термина “лош” и “слобода говора”, зато што је српски језик – језик нијанси – и ако погрешиш једно или два слова, одмах се мења смисао.

– Мада, ово што је написао на табли јесте потпуно тачно, али није дипломатски – признао је сам себи наставник српског.

И четрдесет дугих година од тада Кајл Скот је чекао да га питају оно због чега је шест месеци похађао убрзани курс српског језика са изговором.

– Коначно! – шапнуо је у браду када је испред себе угледао митолошко биће – новинарку Информера – која га је питала, колико је разазнао у оној гужви: “Шта мислите о Информеру?”

– Информер је један најобичнији…. олош! – казао је на течном српском амбасадор Кајл Скот, кога су у међувремену научили да у Србији увек ваља нагласити, кад изговориш неку изузетно паметну мисао, да заправо цитираш премијера Вучића, поносног аутора свих паметних мисли, почев од древних кинеских мудрости.

– Информер је један најобичнији… олош! Како каже ваш премијер – додао је Кајл Скот, и таман кад је хтео да придода оно о слободи говора, приметио је како је новинарка Информера пала у несвест скоком на главу, зато што је у првом моменту била убеђена да је премијер Вучић стварно негде рекао: “Информер је један најобичнији… олош”, мада су јој касније објаснили да премијер то никада није рекао за Информер, већ за све остале.

– Уф, добро је… – рекла је она по повратку свести, као и увек солидарна са свим осталим медијима за које премијер мисли да су један најобичнији олош.

А Кајл Скот се осећао некако недоречен.

– Безвезе, а таман сам хтео да додам: слобода говнара је загарантована! – помисилио је Скот док је напуштао поприште историјског разговора са новинарком Информера, после кога ће, највероватније, Српска напредна странка да нападне Америку копненим снагама.

– И’м тоо олд фор тхис схит – казао је два сата касније Кајл Скот када је схватио шта је урадио током мале показне вежбе зване: “Говори српски да те цео СНС разуме”.

И нико од њих, приметио је Скот, није памтио да је само пола сата пре реченице: “Информер је један најобичнији… олош! Како каже ваш премијер”, на предавању рекао: “Вучић је добар државник!” – већ су сви говорили само о оном његовом лошем српском са одличним изговором.

У Стејт департменту су се у четвртак око три сата по подне чешали по глави док су читали протестно писмо које им управо стигло са имејл адресе glavniurednikinformera@gmail.som.

У писму је власник мејла glavniurednikinformera@gmail.som питао: “Да ли је став амбасадора Скота званични став САД?”

– Форвардујте ово председнику Трампу, ствар би могла да измакне контроли – казао је главни примач мејлова у Стејт департменту.

На хитном састанку председника Сједињених Америчких Држава са државним врхом који је у четвртак предвече сазван у Белој кући, главна тема је била: “Да ли је став амбасадора Скота да је Информер један најобичнији олош, како каже премијер Вучић, званични став САД?”

Државни секретар Рекс Тилерсон схватио је да нема те Сирије, Северене Кореје или Јужног Судана који се може мерити са питањем: “Да ли је став амбасадора Скота да је Информер један најобичнији олош, како каже премијер Вучић, званични став САД?”

– Хајде да будемо рационални… Да се извинимо… Само нам још фали да поред Њујорк тајмса и Информер крене да пише против нас – уздахнуо је председник Трамп пред једном од најтежих одлука у каријери од када се заклео на Библији.

– А како би било да у Први амандман Устава САД унесемо реченицу: “Слобода говора је загарантована, а Информер није један најобичнији олош, како каже премијер Вучић”? – предложио је Тилерсон.

– Одлично! Одмах приступите промени Устава САД! – наредио је Доналд Трамп, загледан у сутрашњу насловну страну Информера, на којој су он и Кајл Скот стајали загрљени испод наслова: “Носите се у импичмент”, и поднаслова: “Импичмент вам материна”.

Једино је онај примач мејлова Стејт департмента имао утисак да је одлука о промени Устава САД стигла прекасно.

– Изгледа да су прекинули дипломатске односе са нама. Шаљем им мејл, али ми се стално враћа! – рекао је успаничено.

Онда је председник Трамп проверио шта се дешава.

– Аман, човече, па не пише се glavniurednikinformera@gmail.som, него glavniurednikinformera@gmail.com! – узвикнуо је љутито Доналд Трамп.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here