Мајор Војске Србије Данило Младеновић полио се бензином испред зграде Министарства одбране у знак протеста, и претио да ће се запалити, сазнају „Новости“.

Како сазнајемо, Младеновић се одлучио на овај потез пошто после више покушаја није унапређен у виши чин.

Мајор је рекао да ће до даљег остати испред зграде, док његови захтеви не буду испуњени. Војска обезбеђује место код зграде министарства, а преговарачи разговарају са Младеновићем.

Како незванично сазнајемо, Младеновић је наводно три дана већ штрајковао глађу, а у четвртак био је пребачен на Војномедицинску академију.

Драма у центру престонице почела је око 14 часова. Младеновић, у официрској уноформи и са кантом бензина у руци, појавио се пред зградом Министарства у Бирчаниновој улици.

Сео је на тротоар и припретио да ће да се полије и запали.

– Нечувено је да припадник војске буде без постављења 121 дан – рекао је Младеновић. – Остаћу овде док се моји захтеви не испуне, јер се тако борим за част војске.

мајор

НЕОПРАВДАН ЗАХТЕВ МАЈОРА

Министарство обране саопштило је данас, поводом претњи мајора др Данила Младеновића, физијатра у Војној болници Ниш, да ће се спалити испред тог Министарства, да његов захтев да буде постављен за потпуковника на инфективном одељењу није оправдан.

У саопштењу се наводи да је МЛаденовић првобитно поднео захтев да буде постављен на формацијско место потпуковника у Одељењу за инфективне болести ВБ Ниш. Реч је о месту начелника Одељења – лекара специјалисте инфективних болести.

Постављење физијатра на формацијско место инфектолога са стручне стране не може бити оправдано ни једним разлогом с обзиром на то да те две специјалности немају никаквих заједничких тачака, истиче се у саопштењу.

Министарство наводи да се посебно мора узети у обзир и чињеница да је реч о месту начелника Одељења за инфективне болести, који поред редовног ангажовања треба да организује, контролише и буде одговоран за рад те службе у ВБ Ниш.

Без обзира на чињенице, са мајором Младеновићем је разговарано десетину пута, почев од управника ВБ Ниш, преко начелника Управе за војне здравство МО, па све до Кабинета министра одбране и министра одбране лично, указу8је Министарство одбране у саопштењу.

Такође навиди да је, уз сву добру вољу претпостављених старешина да га по нормативно-правној регулативи поставе на место адекватно чину и струци, а то је место мајора физијатра, Младеновић мењао своје захтеве.

Према последњем захтеву, наводи Министарство, Младеновић тражи да буде постављен на место потпуковника физијатра, на начин који није својствен официру Војске Србије и припаднику Министарства одбране, који носи униформу.

Поред свега, Младеновић је од министра одбране тражио и да се реализује решење о накнади дела трошкова за закуп стана, такозвани увећани трошкови становања у износу који припада лицу који има двоје деце. Међутим, деца су припала и живе са мајком и тај његов захтев је правно неоснован, указује се у саопштењу.

Министартсво подсећа да историја овог случаја датира још од 2012. године, у којој су сем претпостављених старешина и правника, укључени и психолози и психијатри, који су такође разговарали са њим.

Уз максимално уважавање сваког појединачног случаја попут др Младеновића и настојања свих чиниоца у систему одбране на решавању оваквих или сличних питања, Министарство одбране и Војска Србије жале за сваким нарушавањем угледа и достојанства војничке професије и униформе, наводи се у саопштењу.

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here