Драгица Николић, супруга председника Томислава Николића и председница Управног одбора Фондације „Драгица Николић”, похвалила се јуче да је та фондација у протекле три године прикупила 10 милиона евра. Kако тврди, сав новац је потрошен, док су административни трошкови били минимални – свега 0,05 одсто.

Прва дама је истакла да је за Фондацију важно да се, где год да ради, јављају људи који желе да помогну.

Но, у стварности токови новца у њеној фондацији нису транспарентни. Наиме, финансијски извештај за 2015. још увек није објављен на сајту Агенције за привредне регистре, те иако је већ прошла половине године, он је још увек „у поступку обраде”. Николићева такође већ годинама одбија да каже које су то фирме и појединци чији се милиони сливају у њену фондацију. „Ало!” је већ писао и да подаци из финансијских извештаја из ранијих година откривају да је Фондација „Драгица Николић“ 2014. доживела прави пословни бум, с обзиром на то да се у 2013. у ту непрофитну организацију слило „тричавих“ 14,25 милиона, док им је 2014. приход нарастао чак 29 пута и износио је скоро 410 милиона динара.

Од тога је на донације отишло 313,5 милиона, док се из финансијског извештаја види да је скоро 100 милиона Драгичина фондација спискала на друге ствари. Тако је на плате и личне трошкове двоје запослених потрошено невероватних 3,5 милона динара. Ти подаци откривају да су плате у овој фондацији позамашне за српски стандард, те да у фондацији месечно зарађују у просеку око 150.000 динара, што је више него што прима њен супруг председник Николић. Интересантно је и да је седиште Фондације „Драгица Николић“ у једној од најлуксузнијих пословних зграда у Београду, у којој месечни закуп просторија износи око 4.000 евра. Да рад Фондације није транспарентан, сматра и професор доктор Владимир Гоати, политички аналитичар.

– Драгица Николић би морала да изнесе изворе средстава, то не може да се крије. Доста је то једна чудна добротворна фондација, која се врло брине за добробит властитих запослених – истиче Гоати за „Ало!”.

Скупе крпице

Драгица Николић је, поред рада у хуманитарној организацији, можда препознатљивија по љубави према скупим крпицама. Неретко се прва дама појави у комадима гардеробе који коштају и преко 5.000 евра, а паре не жали ни за готово свакодневне услуге професионалних шминкера и фризера. На нека путовања на којима је пратила супруга Драгица је знала да поведе и свој тим за улепшавање.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here