Zoran Đinđić – Beogradski kvisling

Povodom još jedne godišnjice ubistva (upucavanja) “srpskog Kenedija” – Dr Zorana Đinđića nije naodmet priložiti još koju crticu za njegovu biografiju.

 

U tom cilju, ovde bih ukazao na neke povesne paralele na relaciji između Josipa Broza Tita, Slobodana Miloševića i Zorana Đinđića povodom njihovog odnosa sa svojim najljućim političkim protivnicima.

 

Kao što đeneral Dragoljub Draža Mihailović nije uhapsio ili likvidirao Broza u Struganiku ili Brajićima 1941. g. nakon njihovih bilateralnih razgovora na đeneralovoj teritoriji, a to je od njega čak i zahtevano od strane njegovih potčinjenih (čak je atentat na Broza bio i pripremljen, čekalo se samo odobrenje đeneralovo), ni Slobodan Milošević nije nikada niti uhapsio niti likvidirao Đinđića dok je bio na vlasti. Međutim, Broz je uhapsio i likvidirao (nakon staljinističkog procesa) Mihailovića samo nakon godinu dana bivstvovanja na vlasti (1946. g.) što je i Đinđić isto uradio sa Miloševićem (2001. g.) kada ga je uhapsio i poslao u Hag gde je faktički kasnije i likvidiran a da sudski proces nije ni završen.

 

U Đinđić-Miloševićevom slučaju se može povući i paralela sa slučajem Kodža Miloš-Vožd Karađorđe iz 1817. g. Ipak, za razliku od Velikog Miloša, Đinđić nije podigao nikakvu crkvu Pokajnicu već je naprotiv prekinuo sudski proces NATO agresorima i ubicama na Saveznu Republiku Jugoslaviju iz 1999. g. koji je Milošević pokrenuo. Poznato je da se veličina jedne političke ličnosti, a vlastodržaca naročito, ogleda u javnom pokajanju za svoje pogrešne političke korake pogotovo prema svojim najljućim protivnicima. Stoga je Miloš i zaslužio narodni epitet „Veliki“ za razliku od Zorana koji će zauvek ostati samo Dr. Ovde se samo treba potsetiti da je Đinđić „Balkanskog kasapina“ uhapsio podmuklo u toku noći i izručio Hagu i tako pogazio svoju sopstvenu zadatu reč (zakletvu) od 6. oktobra 2000. g. da to neće da uradi (svedoci su bili general Perišić i Vojislav Koštunica). Inače, tek nakon tog obećanja uz dva svedoka Milošević je vlast predao mirno bez prolivanja krvi iako u suštini izbore nije izgubio.

 

Ovde je ipak najbitnije skrenuti pažnju na verovatno krucijalnu političku paralelu između „maršala“ Josipa Broza Tita i Dr Zorana Đinđića. Naime, i jedan i drugi su koristili potpuno isti metod preuzimanja vlasti u Beogradu. Broz je 1944. g. tražio od Londona da se bombarduje Srbija što su Britanci i delom Amerikanci i uradili iste godine i tako omogućili Brozu da uz pomoć sovjetskih tenkova i teške artiljerije sa svojim partizanima (sa teritorije NDH) osvoji Beograd i Srbiju u oktobru iste godine. Slično Brozu, i Đinđić je, ali javno, jasno i glasno u intervjuu izraelskom listu „Harec“ (Haaretz) tražio da NATO nastavi sa bombardovanjem Srbije i Crne Gore (SRJ), tj. sa ubijanjem njenih građana i masovnim rušenjem infrastrukture zemalja koje mu nisu bile Otadžbine (kao ni Brozu Srbija) obzirom da je on rođen u susednoj Bosni i Hercegovini i to u komunističkoj porodici – otac mu je bio oficir Brozove JNA (rodom iz sela Prekopuce u opštini Prokuplje). Činjenica je da se na studijama u Nemačkoj Zoran izjašnjavao kao „levi anarhista“ što je u suštini i Broz bio za vreme revolucionarnog preotimanja vlasti u Drugom svetskom ratu. Tako je ispalo da su se dva prekodrinca našla na istom zadatku sprovođenja politike svojih mecena sa zapada u susednoj Srbiji koju su svesno izbombardovali da bi se domogli vlasti u njoj. Zoran Đinđić je, inače, rođen isto kao i Alija Izetbegović u Bosanskom Šamcu (prema nekim izvorima čak i u istoj kući) koji inače nije u zemlji (Srbiji) čiji je bio premijer.

 

Na kraju, ko je bio i ostao Dr Zoran Đinđić kao političar i državnik najbolje je prokomentarisao britanski analitičar Nil Klark i to samo dva dana nakon njegovog ubistva svojim člankom u „Gardijanu“  (The Guardian) pod naslovom „Beogradski kvisling“ (“The Quisling of Belgrade”).

Dr Vladislav B. Sotirović
Dr Vladislav B. Sotirović

Dr Vladislav B. Sotirović

 

 

 

Predavač na Univerzitetu primenjenih društvenih nauka u Vilnjusu

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here