Хајнрих Химлер остао је запамћен као творац нацистичког пројекта истребљивања Јевреја, познатом као холокауст, приликом којег је животе изгубило шест милона људи јеврејске вероисповести. Kо је заправо био Химлер и шта се дешавало у његовој глави, открива његов дневник на више од 1.000 писаних страница.

По завршетку Другог светског рата мислило се да су Химлерови дневници из 1938, 1943. и 1944. године заувек изгубљени. Они су, заправо, пали у шаке совјетској Црвеној армији и од тада су скупљали прашину у војном архиву у Подолском поред Москве, заведени под називом „Днеwник“.

Истраживачи са немачког историјског института у Москви су провели неколико мецеци проучавајући Химлерове записе за које су утврдили да представљају документ од великог историјског значаја.

По ономе што се може закључити из Химлерових дневника, шеф СС-а и Гестапа био је контрадикторан човек који је планирао и наређивао масовне егзекуције, док је према породици, пријатељима и познаницима био невероватно брижан и пажљив.

Био је познат по томе да не подноси крв. У августу 1941. скоро се онесвестио када му је мозак жртве попрскао капут док је надзирао масовно стријељање Јевреја поред јаме у околини Минска у Белорусији.

Након посете концентрационом логору Бухенвалд у Немачкој, Химлер је записао: „Грицнуо сам мало у кафићу у СС-казину“. Његова неосетљивост на муке својих жртава напросто је запањујућа. У дневнику из 1943. написао је да сведочи „ефектности“ дизел мотора у нацистичком логору смрти Собибор у окупираној Пољској, где је 400 људи убијено само да би се испробала нова технологија.

У једном дневничком запису из 1944. у истом дану записао је да је био на масажи, а након тога наредио је стрељање десет Пољака. Истог дана позвао је да се у Аушвицу поставе нови пси чувари „способни да растргају сваког осим тренера“.

Дневници сведоче да се Химлер од 1943. до 1945. службено састао с 1600 људи. Према његовим белешкама имао је времена и за друге хобије, попут карлинга, гледање филмова и посматрање звезда. Творац „Kоначног решења“ био је опседнут астрологијом и аријевском митологијом на којој су нацисти темељили своју пропаганду. Хитлеру је 1943. препоручио да СС-овце у Стаљинграду храни сувим оброцима, инспирисан Џингис каном и исхраном његових ратника.

Иако се чини хладнокрвним и неосетљивим, Химлера је енглески капетан Ерик Браун, који га је испитивао кад је ухваћен при крају рата, описао као „плачљивог кукавицу“ који је био престрашен око тога што ће му се догодити. Химлер је у мају 1945. побегао из Берлина прерушен у обичног војника с фалсификованим документима на име Хајнрих Хицингер, али су га убрзо ухватили припадници савезничких снага у северној Немачкој. Чувар га је дуго задржавао, да би се Химлер се на крају разљутио и рекао: „Ја сам Хајнрих Химлер“, на што му је овај одговорио: „Да, а ја сам Јулије Цезар“.

Неколико дана након што су га заробили Британци, 44-годишњи Химлер је извршио самоубиство прегризавши таблету цијанида коју је држао сакривену у устима.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here