Најбоље би било да пријатељима оставите кључеве од стана како би га обилазио. Нека испразне и пуно поштанско сандуче, јер то такође открива да станар није код куће

Пљачка стана за већину људи може бити изненађење. Често помислимо да то нама неће да се деси, али летњи период је највећа прилика за провалнике. Док ви испијате кафу на обали мора или удишете свеж планински ваздух на планини, постоји могућност да неко баш у том тренутку краде ваше драгоцености!

Управо се то прошле недеље десило и новинарки Леи Kиш. Наиме, лопови су знали да је водитељка на одмору у Црној Гори и чекали су само да отпутује.

Не спуштајте ролетне

Обили су њену кућу Вождовцу, али их је, на срећу, полиција брзо ухапсила. Она је прекинула одмор и с породицом се вратила у Београд. Сав накит и друге драгоцености су враћени Леи, али одмор јој је ипак пропао.

Током лета многи људи одлазе негде где могу да се одморе, што је одлична прилика за лопове јер домови остају празни и с мањим бројем људи у суседству. Водите рачуна у каквом стању напуштате свој дом и да ли је адекватно заштићен од провалника. Такође, препоручује се да не обавештавате ширу јавност (путем друштвених мрежа) да планирате пут, јер самим тим дајете идеју провалницима.

Веома је важно да осигурате свој дом тако да заварате лопове. Ролетне, на пример, никад не спуштајте до краја, јер то је први знак да никога нема код куће данима. Препоручује се да новац и драгоцености однесете у банку или трезор, или евентуално да их оставите код неког пријатеља од поверења. Замолите комшију у ког имате пуно поверење да дође да вам залије цвеће и провери да ли је све у реду. Свакако, услугу ћете му вратити када он отпутује.

Будите добри с комшијама

Лопови бирају жртве и према томе колико је затрпано поштанско сандуче. Ако се накупило доста поште, то је знак да је нико данима није покупио, односно да су власници стана или куће одсутни. Уз пошту, замолите особу којој верујете да покупи летке стављене на улазна врата.

Свакако је најбољи систем заштите добра безбедносна опрема, попут аларма и видео-надзора. Ово није инвестиција само за летњи период већ и иначе.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here