Барак Обама протерује руске дипломате на последњим метрима свог мандата

Председник Владимир Путин парира на њему својствен начин – хладно и стрпљиво, пише дописник “Дојче велеа” из Вашингтона Миодраг Шорић.

“Шах је руски национални спорт. Газда Kремља, Путин, пак посебно воли азијске борилачке вештине, код којих се – слично шаху – противнику парира тако што се на напад не одговора увек контранападом, него се прво ескивира. То спортско правило ових дана је нашло примену у политици”, наводи се у тексту.

Барак Обама наређује протеривање руских сипломата. Обамина паљба пре одласка из Беле куће и у Вашингтону сви рачунају да ће Русија одговорити сличном мером. Али, ништа од тога.

“Путин је изгледа схватио шта је Обамин прави циљ: да изврши утицај на спољну политику будућег америчког председника Доналда Трампа”, пише Шорић.

Газда Kремља је парирао на њему својствен начин: Све америчке дипломате у Москви позвао је да са својим породицама и децом дођу у Kремљ на Новогодишње славље. Москва ће одговарајуће телевизијске слике послати широм света – а ускоро и слике руских породица са децом, које на брзину морају да напусте Вашингтон, баш сада, непосредно пред Божиц́ по Јулијанском календару. Не само да што пре морају да напусте Сједињене Државе – породице дипломата са децом биће пребачене војним авионом.

За многе ће Путин деловати као државник: миран и суверен. А Обама, међутим, као неко ко не може да превазиђе свој анимозитет према одређеним политичарима – Владимиру Путину или Бењамину Нетанијахуу.

Kако се наводи у тексту, у свим тим дипломатском размирицама ради се пре свега о Доналду Трампу, о његовој будућој спољној политици. Јер, Трамп је у више наврата изјавио да жели боље односе са Kремљом, а то ће му тешко поћи за руком у непријатељској дипломатској атмосфери: Многи у Сенату нису баш вољни да прате Трампов проруски курс. Напротив, водећи конзервативни политичари позивају на даље, строже казне за Москву, и одбацују Рекса Тилерсона као новог америчког министра спољних послова.

“Трамп је Тилерсона одабрао и због тога што он подржава нови почетак у односима са Русијом. Али да би био шеф Стејт департмента, у недељама након ступања на дужност, прво му је потребно одобрење Сената. Обамино време истиче, па док је још на функцији покушава да изазове раздор код републиканаца и што више њих удаљи од Трампа. Обамин свакако легитиман циљ при том јесте да спасе што више свог политичког наслеђа”, наводи “Дојче веле”.

Шорић пише да следи то да ће Трампе морати да одложи побољшање односа са Русијом за неколико недеља. Приоритет има потврда његовог кабинета од стране Сената.

“Путин то разуме. Он ће чекати, и помоћи ће Трампу јавним изјавама где год то буде могао.Kолико год се времена мењала: Шах је био и остао руски национални спорт”, закључује се у тексту.

 

 

 

Дојче веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here