Немачки радио и портал Дојче веле објавио је нови текст о пореском дугу лидера покрета „Доста је било“ Саше Радуловића у САД, негирајући тиме њихове одговоре на претходни текст ДВ и посебно критике на рачун професионалности те медијске куће.

У обимном тексту Дојче веле наводи да редакција стоји иза свих навода о томе да званични документ америчке Пореске управе доказује да Радуловић има велики порески дуг, а Радуловићев одговор види као „тобожњи доказ“.

Како наводи Дојче веле, Радуловић и његов „прес-тим“ стоје наспрам папира са печатом од 20. јула ове године и потписом одговорног службеника из америчке Пореске управе, тврдећи да је у питању фалсификат или груба грешка и износећи опаске на тему скандалозног манипулаторског понашања медија и аутора текста.

„Имамо и увреде, псовке и претње људи који поносно истичу да су чланови покрета ДЈБ. Имамо све оно што Радуловић и његов покрет иначе критикују и обећавају да ће искоренити када једном буду власт”“, наводи се у тексту.

Дојче веле подсећа да Радуловић на Твитеру и у саопштењима говори како се из САД у Канаду вратио крајем 2001, да није држављанин САД, нити њихов порески обвезник, као и да је од новембра 2001. први човек његове бивше фирме „““True Spectra”“” неко други, а не он.

„Згодни биографски детаљи, али је питање са којим делом текста они полемишу? Баш нигде се не наводи да је Радуловић 2002. живео у САД. То, уосталом, није ни битно. Можете бити држављанин Уганде са пребивалиштем у Лихтенштајну, а ипак имати приходе и пореску обавезу у САД“, примећују у листу Дојче веле.

Указује се и на податак да на „Линкедину“ стоји да је Радуловић био председник и извршни директор компаније „““True Spectra”“” од 1998. закључно са 2002, док у саопштењу лидер ДЈБ тврди да је 2002. већ био у Канади, а за телевизију Н1 изјавио је да је те године у САД ишао само туристички.

Током викенда, наводи Дојче веле, Радуловић је уз подршку симпатизера по Твитеру делио линк за листу 500 највећих пореских дужника државе Калифорније, на којој нема његовог имена. И, све је значи у реду? Па не баш. Калифорнија разрезује и убира такозвани „state income tax“, дажбину која ама баш никакве везе нема са федералним порезом о којем говори документ који је објавио Дојче веле. У преводу: можете платити један, а не платити други“, примећује аутор текста.

Додаје се и да је покрет ДЈБ (или његови симпатизери) објавио и адресу претраживача SearchQuarry, који вуче податке из судских списа иако нико није тврдио да се против Радуловића води неки судски поступак.

„О озбиљности претраживача говори и то да ћете наћи резултате ако у њега укуцате и ‘Душко Дугоушко’ – што су неки твитераши и учинили“, наводи аутор.

Као трећу линију одбране својих аргумената Радуловић на Твитеру доводи у питање професионалност Дојче велеа истичући да се против покрета „Доста је било“ води кампања, да се манипулише и пишу једнострани текстови.

У тексту се додаје и да су увреде на рачун Дојче велеа настављене и на Фејсбук страници ДЈБ, где остају и клевете, увреде, позиви на линч.

„Мора да је у жару твитерашке борбе Радуловићу и његовим сарадницима промакла фина иронија – њихов тон неодољиво подсећа на тон владајуће гарнитуре коју с правом критикују, а стил и инвентивност су баш на нивоу ‘блатоида'“, истакао је аутор текста.

Он, такође, подсећа да га је покрет „Доста је било“ оптужио за непрофесионализам истичући да је у ранијем тексту о обележавању „Олује“ писао посебне варијанте за српско говорно подручје, енглеско и немачко.

„Јесам, свечано признајем. Баш као што сам сваки текст вишејезично објављен на Дојче велеу писао у ‘различитим варијантама’ – нешто што је српском читалаштву банално (шта је била Југославија, кад је почео рат, ко је Туђман и слично) за енглеско и немачко читалаштво је енигма коју треба објаснити“, објашњава аутор.

Додаје да је неиститина тврдња коју ДЈБ износи о томе да у енглеском и немачком тексту нема ни помена од критике хрватске државе због непризнавања злочина.

„И то са све линковима на текстове Дојче велеа где свако ко барем натуца енглески или немачки може да види да је пола текста посвећено критици ‘Олује'“, наводи аутор текста.

Дојче веле је такође одбацио као неистините тврдње у саопштењима покрета „Доста је било“ према којима наводно аутор текста није поступио у складу са новинарском етиком која подразумева да се чује и друга страна.

„Понуда за опширни интервју који би био пренет 1/1 и сада стоји. После почетног пристанка да накнадно говори за Дојче веле, Радуловић се предомислио и изнео уцену: тек ако Дојче веле објави реаговања његовог покрета, он ће можда дати интервју“, наводи аутор.

А та реаговања, која су иначе стигла на адресу редакције, Дојче веле ће објавити, јер се не односе на главну тезу текста, нити на било који начин оспоравају постојање пореског дуга.

„Независни медији нису проточни бојлер за партијске памфлете препуне фантазија и конструкција. Већ и српски Закон о јавном информисању каже да се одговор не мора објавити ако се не односи на тврдњу о чињеницама, ако је бесмислен, ако је истинитост објављене информације очигледна и тако даље“, поручио је Дојче веле.

Сасвим би друга ствар била, додаје се, када би ДЈБ понудила некакав прави противдоказ, попут признанице за плаћени порез.

На одговор Радуловићевим претњама тужбом, Дојче веле поручује да ће Радуловић судски процес водити с парчетом папира.

„Нема сумње, процес због текста био би судска свађа господина Радуловића са парчетом папира, печатираним и потписаним у његовом некадашњем комшилуку. Јер када се пробије кроз галиматијас врдања, теорија завере и претњи, остају Радуловић и тај папир. Па нека они виде шта ће“, закључује тексту Дојче веле.

Саша Радуловић је, како тврди немачки медиј, 2000. и 2002. године у Сједињеним Америчким Државама оставио неплаћени порески дуг од 1.069.670 долара и 25 центи на име федералног пореза на приход, у шта нису урачунате камате и евентуалне казне, а у прилогу томе објављен је на сајту Дојче велеа скенирани документ америчке Пореске управе.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here