Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да препотентност коју показују у Одељењу за јавност америчке Амбасаде у БиХ у вези са одлуком о референдуму о Дану Републике Српске говори о томе да они покушавају да креирају односе у БиХ, грубо се уплићу у решавање унутрашњих питања и да желе да управљају процесима у БиХ, нагласивши да јавност у Српској треба да одбаци такве ставове.

Он је поручио да ће референдум о Дану Републике бити одржан, да је ту одлуку донела Народна скупштина Републике Српске, односно све политичке партије из Српске.

Додик је рекао да се поново поводом догађаја у БиХ, посебно у Републици Српској огласило фамозно Одељење за односе с јавношћу америчке Амбасаде. „Наравно, само наивни верују да је то неко други радио, а да није под управом најодговорних људи те амбасаде“, рекао је Додик.

Он истиче да се елементарно непознавање или жеља да се не говори на тачан чињенични начин, најбоље види у чињеници да покушавају поново да криве политичаре везано за одлуку о референдуму, а сасвим доборо знају да је ту одлуку донела Народна скупштина Републике Српске, као највиши законодавни и политички орган.

Додик каже да није изненађујуће што не поштују никога што се тиче Српске и настоје да створе утисак само кривице код Републике Српске.

Он је напоменуо да очигледно држање лекција и мешање у унутрашње ствари земље, пре свега, у унутрашње ствари у БиХ и Републици Српској остаје доминантно карактеру те амбасаде, која са висине покушава да одржи лекције о томе на који начин треба неко да се понаша.

„Наравно да је то недопустиво и да то треба одбацити“, истакао је Додик.

Додик је рекао да иако долази са тог места и из те амбасаде, са гнушањем слуша препоруке које занемарују основне ствари.

„То је чињеница коју говоре да треба да прихватимо као наводни закон БиХ о празницима, а да ми немамо право да имамо своје празнике и да је претходно, потпуно мимо било каквих демократских принципа или било каквих правила, поготово у оваквој земљи каква је БиХ, опет захваљујући људима из америчке Амбасаде Уставни суд, захваљујући гласовима три странца и два Бошњака, прегласавањем, донијео одлуку којом би требало да промене схватања и гене, рођење и све остало у Републици Српској и то је, наравно, неприхватљиво“, нагласио је Додик.

Он је поновио да је одлуку о референдуму донела Народна скупштина Републике Српске, да су је донеле све политичке партије из Републике Српске и да није било дилеме у том погледу, те да је и Уставни суд Српске рекао и потврдио да нема штете за Бошњаке у овом случају.

Додик каже да се све то игнорише и држи се предавање и Уставном суду Републике Српске, што је препотентно чак и за Односе с јавношћу америчке Амбасаде.

Према његовим речима, та препотентност, коју показују у том Одељењу за јавност америчке Амбасаде говори о њима највише.

„У сваком случају, било би веома интересантно чути лични став америчке амбасадорке, јер ми овде у БиХ обично мислимо да оно што долази из Одељења за јавност америчке Амбасаде најчешће пишу локални службеници који су махом Бошњаци запослени из Сарајева и који се обрачунавају путем таквог ресурса који се зове америчка Амбасада са нама у Српској“, рекао је Додик.

„Референдум ће се одржати, он неће бити сторниран, нити је то могуће“, поручио је Додик.

Додик је истакао да се високи представник у БиХ показао као неко ко је радио против Дејтонског мировног споразума и Устава и да најмање има права да држи предавања о било каквим законитостима, о поштовању међународног права.

„Високи представник је управо масовно кршио Дејтонски споразум уз политичку арбитражу и подршку америчке Амбасаде и то је нешто што ми савршено добро знамо“, додао је Додик.

Српском народу, како је рекао, вређају интелигенцију када мисле да ће народ пристати да му Бакир Изетбеговић укине Дан Републике.

„То је заиста препотентно, а ако је и од Американаца, превише је“, закључио је Додик.

Из америчке Амбасаде поручују да „није у интересу грађана Републике Српске да њихови лидери наставе активности у вези са референдумом, као ни других који имају за циљ кршење Дејтонског споразума или уставног поретка и који представљају претњу безбедности, стабилности и просперитет у БиХ“.

Из Амбасаде Велике Британије истичу да су забринути јер је то референдум о питању на које је Уставни суд БиХ, највиши суд у БиХ, већ одговорио у јасној одлуци.

Извор: Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here