Драгачевски сабор трубача у Гучи данас је почео, а манифестацију је свечано отворио председник Републике Српске Милорад Додик

– Сабор није познат само у овом крају већ у читавом региону, ја бих рекао у читавом свету. Ушао је у сваку српску кућу, где год она била. Данас са овог 56. Сабора трубача шаљемо најбоље поруке и жеље свима да у весељу и праћењу, ако не могу овде да буду, прихвате позитивну енергију која се одавде шаље деценијама, у настојању да се на најбољи начин представи оно што јесте вредност и само може да баштини српски народ у целини – поручио је Додик.

Он је истакао да дивни звуци који се проламају долином и улазе у сваку кућу широм читаве Србије и Републике Српске, треба да нас оплемене да се више поштујемо, да се више волимо и да поштујемо народ и државе којима припадамо, Србију и Републику Српску.

– Оне су формално раздвојене, али у нашим срцима и души имају исту вредност, језик, веру, а и једну трубу славимо. Љубав коју исказујемо једни према другима није и не може да престане у приликама, неприликама, временима и невременима које су задесиле српски народ где се год он налазио – рекао је Додик.

Према његовим речима, српски народ је остао интегрисан у својој вери, у свему ономе што јесте наш национални интерес.

– Показаћемо да смо народ мира, да желимо да наш развој усмеримо да се одржи регионална и свака друга стабилност. Српски народ је народ просперитета, народ који не мрзи – навео је Додик.

– Он доноси слободе свим другим народима на просторима бивше Југославије. Подарио им је те слободе, републике, дао им је све што је могао у нади да ће једнако да се односе према томе – други су то погрешно разумели. Сада нам преостаје да радимо на нашем јачању, на нашем националном јединству и нема нико право да не воли Србију, Републику Српску и цели српски народ – истакао је Додик.

Он је напоменуо да многи људи широм Републике Српске посећују ове саборске дане и носе дивне успомене и дружења, у дубоком уверењу да ће следеће године опет бити део то јест суштина овог.

https://youtu.be/lkSCHV4xQCE

– Овде нема ни једне поруке мржње нити једне поруке која би некога довела у позицију да се неугодно осећа. Ово припада нама, али и сви други без обзира на веру, боју и нацију, мањи и већи су добродошли ако имају добре намере. Ми желимо да са свима градимо добре односе – закључио је Додик.
Сутра у 21 сата почеће надметање мајстора трубе, а у суботу Финално такмичење сениорских трубачких оркестара.

https://youtu.be/JNMK6rGgv70
У оквиру естрадног дела, у недељу 14. август предвиђени су концерти Северине Kојић и Мирослава Илића, чиме ће манифестација бити завршена.
Синоћ су концерте одржали „Рибља Чорба“ и Светлана Цеца Ражнатовић.
Раздвојили смо естрадне од саборских манифестација, па су тако среда, дан пре и недеља, дан након Сабора, резервисани за концерте естрадних звезда, док ће три дана између, искључиво програмски бити посвећени трубаштву и традицији, рекао је Слободан Јоловић председник Саборског одбора.
Организатори, који у време саборских дана очекују око пола милиона домаћих и страних гостију, истичу да су све локалне службе, али и оне са државног нивоа, спремне су да овогодишњи Сабор буде репрезентативан и на задовољство свих.
Драгачевски сабор траје до недеље 14. августа.

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here