Приштина је данас у знаку пријатељства према Енглеској. На све стране су транспаренти и заставе које поручују Енглезима – као и појединим енглеским играчима – да су добродошли на Kосово и Метохију, уочи данашњег меча квалификација за Европско првенство, пише извештач ББЦ-ја Фил Мекналти.

Житељи јужне српске покрајине чак су се потрудили да направе заставе на којима црвени мак, знамење погинулих у ратовима, исписује речи “Добродошлица и поштовање”. Енглези су на аеродрому у Приштини дочекани цвећем, а били су присутни и британски војници из мисије на Kосову. Неки локалци су чак поздрављали аутобус док се пробијао ка хотелу.

ББЦ наводи да ће енглески репрезентативци добити велики аплауз, уз напомену да су у Црној Гори и Бугарској били подвргнути “расистичком вређању”.

Енглески јавни сервис у свему види захвалност Приштеваца и осталих “Kосовара” због учешћа Уједињеног Kраљевства у “ослобођењу земље након рата на Kосову”.

“Имали смо веома топлу добродошлицу”, рекао је селектор Енглеске Гарет Саутгејт. “Ова утакмица је прослава на Kосову. Штета је што нису успели да се квалификују, али знам да ће сада дати све од себе, када више немају притисак. Имају шансу да направе историјски резултат.”

ББЦ пише да ће на стадиону Фадиљ Вокри, који носи име по легендарном југословенском нападачу, бити 13.500 гледалаца, а да је требовано више од 300.000 карата. Неки за улазницу, пола у шали, нуде и бубреге, а неки и станове.

Блиц је пренео да је у једном од кафића у којима су се скупљали навијачи Енглеске настало и настало скандирање “Фуцк Сербиа (ј..и Србију)”, које су подржали и домаћи и гостујући навијачи.

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here