ХОЋЕТЕ ли да вам испричам нешто занимљиво о игри Pokemon Go? Трипут сам давао интервју на ту тему, па сам морао мало више да истражујем у енглеским изворима.

– Аутор игре је Niantic Labs. Интерни старт ап „Гугла“. О везама Гугла с Великим братом гуглајте сами, ја ћу да закопам мало дубље.

– Niantic је основао Џон Хенк (John Hanke), који је такође основао и Keyhole, Inc („Кључаоница“) – пројекат за мапирање површина који је купио исти тај Гугл и који је на основу њега направио „Гугл мапе“, „Гугл Земља“, „Гугл стритс“.

– А сада пажња! Keyhole, Inc спонзорисао је фонд за ризичне инвестиције In-Q-Tel. То је фонд CIA, потпуно јавно основан 1999. године.

Помоћу наведених апликација решени су следећи важни задаци:

– Ажурирајуће мапирање површине планете, укључујући путеве, базе итд. А некад се сматрало да су топографске карте нешто стратешко и тајно. У цивилне карте су због тога чак намерно уношени погрешни подаци.

– Аутомобили-роботи „Гугл стритса“ зашли су у све уличице, картографисавши наше градове, возила, лица…

Али, остао је један проблем. Како да уђу у наше куће, подруме, како да дођу до дрвећа испод којег тражимо хладовину, у касарне, државне установе итд?
И шта мислите? Исти тај Niantic Labs избацује генијалну вирус игрицу са модерном технологијом додатне реалности.

Потребно је само да скинете одговарајућу апликацију и дате јој одговарајућа права (приступ камери, микрофону, жироскопу, GPS, уређајима који се прикључују, укључујући USB уређаје итд), и ваш телефон ће одмах да завибрира сопштавајући вам да су пронађена прва три покемона! (Прва три се увек појављују одмах и близу.)

Игра ће тражити да их сними са свих страна, наградивши вас првим успехом. А уједно ће добити фотографију просторије у којој се налазите, укључујући координате и угла под којим у том моменту стоји ваш телефон.

Честитам! Управо сте снимили свој стан! Треба ли да даље објашњавам?

Узгред, када инсталирате игру, ви прихватате понуду. А она није шала. Niantic вас званично упозорава:

„Ми сарађујемо с државним структурама и приватним компанијама. Можемо да им откријемо сваку информацију о вама или вашем детету…“.

Али, ко то чита?

А има и тачка 6: „Наш програм не може да изврши захтев вашег претаживача do not track – „Не прати ме“. Другим речима – пратили су вас и пратиће вас.

Тако да се поред картографисања свега и свачега отвара још доста интересантних могућности.

На пример, Велики брат пожели да сазна, шта се тренутно догађа, рецимо, у Државној Думи Русије. И код десетина посланика, спремачица, и новинара ће завибрирати телефони: „Пикачу је у вашој близини!“.

И, ти срећни грађани ће извући своје телефоне, активирајући камере, микрофоне, GPS, жироскопе… И окретаће се у месту, гледајући у екран и шаљући терабајте информација…

Бинго! Свет се поново променио, свет је постао другачији. Добро дошли у нову еру.

Извор: Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here