Đilasov Savez za Srbiju pozvao je Novosađane na obeležavanje 5. oktobra kada su pristalice DOS-a, čiji su naslednici deo današnje opozicije, nasilno srušili Miloševića sa vlasti. Potom su izvršili nasilje i krađu u državnim institucijama Skupštini, RTS, i drugim.

Demokratska opozicija Srbije(DOS) je zahtevala od Miloševića da prizna da je njihova koalicija pobedila na izborima. Iako je po rezultatima izbora Koštunica dobio 48% (2% manje od potrebnog da se ne održi drugi krug glasanja).

Nekoliko dana pre ključnih demonstracija, Milošević se obratio javnosti u televizijskom govoru, u kome je pokušao da upozori stanovništvo kako strane sile imaju nameru da uspostave marionetsku vladu u Srbiji, kao što su to već učinile u pojedinim drugim državama. Dalje je izrazio sumnju u pozadinu organizovanja „organizovane grupacije“ stranaka pod imenom Demokratska opozicija Srbije, napominjući da deluju pod uticajem zemalja sa zapada koje su učestvovale u ratu protiv Jugoslavije i Srbije. Istakao je da su obećanja DOS-a lažna i da do brzog rasta standarda građana i ekonomskog prosperiteta neće doći. Dalje je naglasio kako bi manjina bogatih bila sastavljena od švercerske manjine, kojoj bi bilo dopušteno da bude bogata samo pod uslovom da bude u svakom pogledu lojalna komandi koja odlučuje o sudbini njihove zemlje. U obraćanju mladim naučnicima, stručnjacima i intelektualcima je rekao da su zemlje lišene suvereniteta po pravilu lišene i prava na stravalaštvo, a naročito na stvaralaštvo u oblasti nauke. Veliki centri, velike moći, finansiraju naučno stvaralaštvo, kontrolišu domašaje i odlučuju o primeni njegovih rezultata. Pri kraju obraćanja javnosti, Milošević navodi da se pred drugi krug izbora, novac unosi u zemlju i potkupljuju građani, da se koristi za štrajkove, zastrašivanje, želja je da „stane život“, i dr. Jedan broj građana učestvuje u raznim subverzivnim delatnostima za koje kaže da time svesno učestvuju u porobljavanju sopstvene zemlje sa pogubnim posledicama…

Tokom demonstracija, demonstranti su upali u sedište Savezne izborne komisije i jedan deo glasačkih listića iz prvog izbornog kruga bacili kroz prozor, a drugi deo zapalili.

 

Patriot

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here