Ђиласов Савез за Србију позвао је Новосађане на обележавање 5. октобра када су присталице ДОС-а, чији су наследници део данашње опозиције, насилно срушили Милошевића са власти. Потом су извршили насиље и крађу у државним институцијама Скупштини, РТС, и другим.

Демократска опозиција Србије(ДОС) је захтевала од Милошевића да призна да је њихова коалиција победила на изборима. Иако је по резултатима избора Коштуница добио 48% (2% мање од потребног да се не одржи други круг гласања).

Неколико дана пре кључних демонстрација, Милошевић се обратио јавности у телевизијском говору, у коме је покушао да упозори становништво како стране силе имају намеру да успоставе марионетску владу у Србији, као што су то већ учиниле у појединим другим државама. Даље је изразио сумњу у позадину организовања „организоване групације“ странака под именом Демократска опозиција Србије, напомињући да делују под утицајем земаља са запада које су учествовале у рату против Југославије и Србије. Истакао је да су обећања ДОС-а лажна и да до брзог раста стандарда грађана и економског просперитета неће доћи. Даље је нагласио како би мањина богатих била састављена од шверцерске мањине, којој би било допуштено да буде богата само под условом да буде у сваком погледу лојална команди која одлучује о судбини њихове земље. У обраћању младим научницима, стручњацима и интелектуалцима је рекао да су земље лишене суверенитета по правилу лишене и права на стравалаштво, а нарочито на стваралаштво у области науке. Велики центри, велике моћи, финансирају научно стваралаштво, контролишу домашаје и одлучују о примени његових резултата. При крају обраћања јавности, Милошевић наводи да се пред други круг избора, новац уноси у земљу и поткупљују грађани, да се користи за штрајкове, застрашивање, жеља је да „стане живот“, и др. Један број грађана учествује у разним субверзивним делатностима за које каже да тиме свесно учествују у поробљавању сопствене земље са погубним последицама…

Током демонстрација, демонстранти су упали у седиште Савезне изборне комисије и један део гласачких листића из првог изборног круга бацили кроз прозор, а други део запалили.

 

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here