Боље је наравно да се људи боре у спортовима неко оружјем до смрти.

Ипак, не мора човек да буде српски хришћански антимондијалистички параноик па да види колико све то шкрипи.

Руске атлетичаре избацили све заједно са Олимпијаде не би ли Русију још мало истисли из спортског врха. У ствари, као да су највише хтели да уклоне руске атлетичарке које су раније добијале највише медаља.

Народ у Бразилу нимало одушевљен. Простести током припрема. Најразличитији маштовити напади на олимпијску бакљу не би ли је срушили или угасили водом, противпожарним апаратима, песком, пре него што стигне до стадиона, протести под сузавцем за време свечаног отварања…

Ако се одлучиш да нешто гледаш са Олимпијаде – осим стандардних реклама непрекидно те тероришу мрачњикави мотивациони спотови, прављени као за неку мондијалистичку секту. Братство, јединство и збуњујућа порука у сваком споту „ја сам ти“! Укида се, без Бога, и граница између „мене“ и „тебе“!? Ко ће уопште онда кога и како моћи да воли? Некадашња реклама за сокове „није свеједно“, постаће ускоро теолошки класик.

Па још кад нам се поквари уживљавање – нашима почињу да се преврћу чамци због ветра, најбољи спортиста света, случајно баш Србин, испадне у првом колу – све заједно не изгледа за нас претерано пријатно.

Такозвана олимпијска репрезентација такозване републике Косово освојила прву златну медаљу. А она не изгледа баш такозвано. Изгледа као све друге медаље. Улази у статистику и историју.

Вероватно ће до краја неки наши успети да дођу до медаља, заинтересоваћемо се и навијати и можда имати и понеко задовољство. Али спорт дефинитивно више није што је био. А Олимпијске игре, ако су једна од највећих манифестација „уједињеног света“ све више сведоче о каквом се свету ради. Можда је и то добро, јер је све мање тога што нас иоле озбиљније може натерати да склонимо поглед са ружне, опомињуће слике данашњег „јединственог“ света.

ФБ страница Ненад Илић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here